Szentmisével emlékeztek meg Fertőszentmiklóson Cseh Sándor egykori kanonokról

Kishírek – 2022. május 12., csütörtök | 14:32

A fertőszentmiklósi Szeredi Szűzanya-kápolna kertjében, május 8-án bemutatott emlékmisét az idén 55. papi évfordulóját ünneplő Németh Attila székesegyházi kanonok, Sopron-Kertváros plébániai kormányzója mutatta be.

A fertőszentmiklósi Szeredi Szűzanya-kápolna oldalfalán Cseh Sándor kanonok tiszteletére három éve helyeztek el egy emléktáblát. Akkor az az elhatározás született, hogy minden év májusában szentmise keretében emlékezik Fertőszentmiklós közössége egykori lelkipásztoráról.

Ez évben a Cseh Sándor kanonok emlékére bemutatott szentmise celebrálására a Fertőszentmiklósról származó Németh Attila székesegyházi kanonokot, Sopron-Kertváros plébániai kormányzóját kérték fel, aki idén ünnepli pappá szentelésének 55. évi jubileumát.

A szentmise elején elhangzó méltatásban felelevenítették Cseh Sándor és Németh Attila kanonokok életútját. Ezt követően Kovács Jenő, a Fertőszentmiklósi Római Katolikus Plébánia tanácsadó testületének tagja köszöntötte Attila atyát, gondolataiban felidézte újmiséjét, ahol kisgyermekként – Cseh Sándor kanonok mellett – ministránsként szolgált 55 évvel ezelőtt. Németh Attila atya meghatódva fogadta a kedves szavakat.

A szentmisét – Jó Pásztor vasárnapján – nemcsak a néhai kanonokért, de az összes Fertőszentmiklósról származó és valaha helyben szolgált lelkipásztorért ajánlotta fel Németh Attila. Szentbeszédében felidézte Cseh Sándor Szűzanya-tiszteletét, és azt, hogy élete mily nagy kegyelmének tartotta, hogy boldog báró Apor Vilmos megyéspüspök vértanúhalálának minden állomásánál szemtanúként jelen lehetett. Attila atya visszaemlékezett gyermekkora Mária-kereséseire, a szerdahelyi Szeredi Szűzanya-ünnepekre. Múltidézésében megelevenedtek az 1960 és 1983 között Fertőszentmiklósón szolgált Cseh Sándor atyával közös, szép emlékei. Köszönetet mondott az elhelyezett emléktábláért, hangsúlyozta mily szép cselekedet, ha egy közösség emléket állít hajdani lelkipásztorának és gondozza emlékét.

Forrás: Győri Egyházmegye

Szöveg: Kalmár Erika

Fotó: Kovács János

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria