Szentmisével ünnepelte jubileumát a Tamásiban működő karitászszervezet

Kishírek – 2022. december 8., csütörtök | 13:32

25 éve gondoskodik a szociálisan rászoruló, hátrányos helyzetben élőkről a Pécsi Egyházmegyei Katolikus Karitász kötelékében működő Tamási Caritas Egyesület. Szolgálatuk elismeréseként Porga Ferenc tamási polgármester oklevelet adományozott a szervezetnek. A jubileum alkalmából szentmisén adtak hálát, melyet meghívásukra Böjte Csaba OFM mutatott be november 20-án a helyi katolikus gimnáziumban.

A rászorulókon való segítés szándékával – a Pécsi Egyházmegyei Karitász kezdeményezésére, Horváth Imre egykori tamási plébános támogatásával – tizennégy önkéntes alakította meg 1997-ben a tamási plébánián a helyi karitászcsoportot, mely 2007-ben egyesületté alakult. Ma mintegy harminc önkéntessel végzik a Pécsi Egyházmegyei Katolikus Karitász kötelékében a térségben élő rászorulók karitatív szolgálatát.

Az egyesület aktívan részt vesz a Katolikus Karitász országos akcióiban.

Az első években templomi közösségekben szerveztek gyűjtéseket. Ma már számos szervezettel napi kapcsolatban állnak. Egész évben folyamatosan gyűjtenek, vagy épp vásárolnak tartós élelmiszert, ruhaneműt, meleg kabátokat, lábbelit, takarókat, melyet eljuttatnak a nélkülözőkhöz. Csatlakoztak a Senki se fázzon körülöttünk mottóval életre hívott országos úgynevezett szabadfogas kezdeményezéshez, melynek lényege, hogy a települések városközpontjaiban fogasokat helyeznek ki, melyre bárki felakaszthat adományba szánt kabátot, melyet a rászorulók szabadon leakaszthatnak.

Az élelmiszer-felajánlásokból és -gyűjtésekből egész évben folyamatosan állítanak össze egységcsomagokat és eljuttatják a rászorulóknak. Az egyházi ünnepekhez kapcsolódva iskolások, óvodások közreműködésével rendszeresen szerveznek ünnepi műsorokat idősek számára.

A karitatív szolgálat jubileumi évfordulóján az egyesület önkéntesei szentmisén adtak hálát, melyet Böjte Csaba ferences szerzetes celebrált Tamásiban, a Béri Balogh Ádám Katolikus Gimnáziumban.

Az egyesület egyik tagja Both Béláné példaértékű szolgálata elismeréseként október 15-én vehetett át Caritas Hungarica díjat az újbudai Magyar Szentek-templomában.

A vele készült interjú ITT olvasható.

A Tamási Caritas Egyesület székhelyén (Tamási, Szabadság u. 21.) csütörtökönként 8 és 11 óra között fogadják az adományokat.

Forrás: Pécsi Egyházmegye

Fotó: Tamási Caritas Egyesület

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria