Te Deum a dombóvári Szent Erzsébet-óvodában

Kishírek – 2022. június 1., szerda | 15:29

Május 27-én tartotta ballagással egybekötött hálaadó tanévzáró szentmiséjét a dombóvári Árpád-házi Szent Erzsébet Katolikus Óvoda közössége. Az óvoda nevelőtestülete a belvárosi Jézus Szíve-templomban várta a gyermekeket és családokat. Az ünnep keretében búcsúztak el az iskolába készülő 17 nagycsoportos óvodástól. Királyné Lukács Gyöngyi óvodapedagógus írását szerkesztve közöljük.

Az érzelmi biztonságot nyújtó, szeretetteljes közösségtől, ovis pajtásoktól, barátoktól, óvónőktől, dajkáktól való elválás nagy mérföldkő a gyermekek számára. A ballagó gyerekek egy virágkapun átlépve, szüleik kezét fogva indultak el arra a nagy útra, melyen Isten és János atya áldása kíséri majd őket, a tarisznyáikba rejtett rózsafüzér pedig segíti imáikat.

A családokat Tóthné Károly Mónika, az intézmény vezetője köszöntötte. Ünnepi beszédében felidézte az elmúlt tanév legfontosabb eseményeit. Elmondta, hogy az óvoda nevelőtestületének tagjai a koronavírus miatt kialakult járványhelyzet idején is a legjobb tudásunk szerint alkalmazkodtak a rendkívüli körülményekhez, és mindent megtettek annak érdekében, hogy az óvodás gyerekek biztonságban, harmóniában, nyugodt körülmények között nevelkedhessenek.

Az intézményvezető köszönetet mondott Hegedűs Jánosnak, az óvoda lelkipásztorának a segítségéért, együttműködéséért, aki a legnehezebb időkben is mérhetetlen szeretetet és erőt sugározva biztosította a nyugodt óvodai élethez szükséges hátteret, utat mutatva az ott dolgozók, a gyermekek és szüleik számára.

Tóthné Károly Mónika örömmel tájékoztatta a szülőket arról, hogy Nagy Anikó Éva óvodapedagógust nyugdíjba vonulása alkalmából miniszteri elismerésre terjesztette fel az intézmény, aki Pintér Szilárd polgármestertől átvehette a Pedagógus Szolgálati Emlékérmet. Nagy Anikó Éva pedagógiai munkája példaértékű a nevelőtestület számára – mondta az óvodavezető, és szeretettel gratulált az elismeréshez.

Az intézményvezetó felidézte a nevelési év legfontosabb tevékenységeit, programjait, eseményeit: a hagyományos őszünnepet; a Szent Mihály-napi vásárt; az állatok világnapja alkalmából a szülőkkel együtt szervezett jótékonysági futást; a mohácsi Park utcai óvoda látogatását az Erntedankfest rendezvényen; az őszi kirándulást a Katica-tanyára; a Skóciai Szent Margit-majorban élő idős lakóknak adott műsort; a gyerekek Szent Márton-napi német nemzetiségi táncelőadását; az óvoda névadója, Árpád-házi Szent Erzsébet ünnepnapjához kapcsolódó programokat; a nagycsoportosok kirándulását a szászvári várkastélyba; a közös adventi gyertyagyújtásokat; a csoportfarsangokat; a gyertyaszentelő ünnepet; a hamvazkodást; a nagycsoportosokkal tett múzeumpedagógiai foglalkozást, melynek keretében a pécsi székesegyház épületével ismerkedtek; a Holdacska csoport látogatását Mohácsra; a húsvéti ünnepre való lelki felkészülést nagycsütörtökön, melyet Felföldi László püspök segített, helyben celebrált szentmisével; az alsószentmártoni katolikus óvoda látogatását; a gyermekhét közös óvodai programjait, melyek mind színes élményekkel gazdagították az óvodások mindennapjait.

Az óvodai ballagás – a magyar és német nyelvű búcsúzóverseket követően – tanévzáró szentmisével folytatódott, melyen a szülők közösségéből álló zenekar vállalta a zenei szolgálatot.

Az ünnep zárásaként a szeretetvendégséget jelképező mézeskalács szívet örömmel vitték haza a gyerekek.

Az eseményről készült fotógaléria az óvoda Facebook-oldalán tekinthető meg.

Forrás: Pécsi Egyházmegye

Fotó: Keszthelyi Tamás

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria