Védőszentjét ünnepelte a sátoraljaújhelyi Árpád-házi Szent Margit Katolikus Általános Iskola

Kishírek – 2021. január 25., hétfő | 14:53

Január 18-án védőszentjüket, Árpád-házi Szent Margitot ünnepelték a sátoraljaújhelyi iskolások, akinek az élete, töretlen hite és a szeretet által vezérelt cselekedetei példa értékűek számukra. Az iskola 1998-ban vette fel Szent Margit nevét. Juhász Tiborné beszámolóját olvashatják.

Most, amikor őt ünnepeltük, büszkeség és boldogság tölt el minket, hogy egy korát meghaladó, szilárd elveket és komoly elhatározásokat megvalósító, ugyanakkor törékeny királylány a védőszentünk.

Szentmise után rövid műsor következett, majd átadták a szülői munkaközösség által alapított Szent Margit-díjat és a Szent Margit-osztály címet. A díjakat Lóczi Tamás esperes áldotta meg, majd kiosztották azoknak a tanulóknak, akik tanulmányaikban kimagasló eredményt értek el, és hitéletük példaadó.

Az alsósok osztályközösségükben ünnepeltek. Megismerkedtek Szent Margit életével. Hazánk egyik szomorú történelmi időszakában, a tatárjárás napjaiban született a királylány, akit szülei, IV. Béla király és Mária királyné Istennek ajánlottak fel, ha megszabadítja az országot a megszállástól. Ma is hozzá fordulhatunk, és segítségét kérhetjük hazánk védelméért. Interaktív foglalkozáson a tanulók feldolgozták a szent életét.

Mindannyian meghívást kaptunk az életszentségre. Szentté válásunk útján sok segítséget kapunk. A gyerekek hálát adtak azokért a személyekért és dolgokért, melyek segítik őket ezen az úton (Jézus, apa, anya, nagyik, család, pap bácsik, tanítók, barátok, ima, Biblia, templom, zene, szeretet, egymásra figyelés). Ezek életünk útjelző táblái is. Útravalóul megismerkedtek Szent Margit hazáért vállalt életáldozatával és jelmondatával: „Istent szeretni, magamat megvetni, senkit meg nem utálni, senkit meg nem ítélni.”

Forrás és fotó: Egri Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria