Vizitúra az Őrségben, napsütés az Isztrián – A szombathelyi premontreiek terepgyakorlata

Kishírek – 2019. június 21., péntek | 16:07

A szombathelyi Premontrei Rendi Szent Norbert Gimnázium 10. évfolyamos biológia tagozatos diákjai a szokásos zoológia–botanika terepgyakorlaton vettek részt május 27–31-ig.

Az Őrség három napon keresztül az esős arcát mutatta, de ennek ellenére kisebb átszervezésekkel sikerült a tervezett programokat megvalósítani. A tájegységre jellemző állat és növényvilággal Kéri Péter, az iskola biológiatanára, illetve az Eötvös Lóránd Tudományegyetem biológus oktatói ismertették meg az érdeklődőket. Az első napon több helyszínen zajlottak a programok és a vizes élőhelyekre koncentráltak.

Másnap Szőcét bejárva az őrségi falvak madárvilágával ismerkedtünk meg, illetve a szőcei lápréten és a Lápok Házában tettek hosszabb látogatást. A délután során a szálláshelyre szorulva is sikerült szakmai programokkal színesíteni a délutánt. Az esős órák a korábban gyűjtött állatok és növények határozásával teltek.


Az utolsó őrségi nap programjait a Vendvidékre szervezték. Az apátistvánfalvi erdőtömbben az őrségi táj és az ember több száz éves harmonikus kapcsolatát ismerhették meg a diákok. Ezután az eső ismét közbeszólt és a szakonyfalui erdő helyett az Őrségi Nemzeti Park látogatóközpontjában folytatták a programot, ahol egy interaktív kiállításon keresztül tanulmányozhattuk az őrségi élővilágot.

Csütörtökön hajnali öt órakor indult a csoport a tengerpart irányába. Az álmos csapat első megállójaként a Skocjani-barlangrendszert látogatta meg. A gyönyörű karsztformákkal és cseppkövekkel tarkított barlangban közel kétórás túrát tettek, miközben megcsodálhatták a monumentális geomorfológiai jelenségeket. Innen tovább indulva egy óra alatt érték el a tengert, ahol napsütéses idő várta őket. A fiesai kempingben gyorsan sátrat állítottak és besétáltak Piran városába. A velencei hódoltságot tükröző város hangulata magával ragadta a csoportot.

Az utolsó napot a pirani akváriumban kezdték. A diákok ebben a közegben megismerhették azokat a tengeri élőlényeket, amelyekkel egy strandolás során nem találkozhatnak. Ezt követően egy kis szabadprogramot is beiktattak, ami elegendő volt Piran városának felfedezésére, majd a délutáni órákban a bátrabbak a tengerben is megmártózhattak.

Forrás és fotó: Kéri Péter/Szombathelyi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria