Zászlómegáldás és koszorúzás Szent László emlékére Gönyűn

Kishírek – 2020. július 2., csütörtök | 10:09

Június 28-án Maróti Gábor gönyűi plébános szentmise keretében megáldotta azt a zászlót, amelyet a Gönyűi Polgárőr Egyesület készíttetett a polgárőrség védőszentje, Szent László tiszteletére, valamint a közösségi elkötelezettség és összetartozás kifejezésére. A Szent Péter és Pál-templomban található Szent László-szobrot is megkoszorúzták.

Még év elején határozta el az egyesület, hogy megünnepli Szent László napját, egyúttal kéri zászlajának ünnepélyes megáldását. A járványhelyzet sokáig kétségessé tette tervük megvalósulását, de Kovács Albert és Újhelyi Jácint polgárőrök hittek az ünnep létrejöttében. Az egyesület vezetősége és a plébános a különleges helyzet ellenére megteremtette az ünneplés feltételeit.

A Gönyűi Polgárőr Egyesület szolgálatáért mondott június 28-i vasárnapi szentmise kezdetén Maróti Gábor plébános megáldotta a zászlót és a híveket. Ezt követően az egyesület három ifjú polgárőre megkoszorúzta a templomban található Szent László-szobrot. A szentmisén is szolgáltak a fiatalok: ők olvasták fel az olvasmányt és a szentleckét.

Prédikációjában az atya méltatta a polgárőrök együttműködését, mely mind a falu lakóival, mind a rendvédelmi szervekkel kiemelkedő. Hangsúlyozta az emberekért végzett szolgálat és a példamutatás fontosságát, amelyben az egyesület tagjai élen járnak, így példájuk közvetlen és hatásos a lakosság felé.

László volt az első király, aki hódító külpolitikát folytatott, ám regnálása alatt nem csak hadvezéri érdemeket szerzett. Három törvénykönyvet is megalkotott, amelyek egyrészt a keresztény vallás helyzetének megszilárdítására, másrészt a tulajdon védelmére törekedtek. Szent László legendásan szigorú törvényeiben a magántulajdon tisztelete rendkívül fontossá vált. A rend, a biztonság ma ugyanúgy érték, mint volt I. László uralkodása alatt. Miután a Polgárőrség is a rendért, a közbiztonságért, a bűnesetek megelőzése érdekében végzi önként vállalt tevékenységét, így Szent László hagyományai folytatóinak vallhatjuk magunkat – olvashatjuk 2017-ben az OPSZ honlapján található cikkben.

A szentmise után a polgárőrök, a meghívott vendégek, valamint a megyei szövetség vezetői egy kötetlen – talán „vírusbúcsúztató” vagy csak a viszontlátás örömét kifejező – találkozón vettek részt a helyiek által Gödörnek hívott horgásztanya teraszán. Itt Csaplár Zoltán, a Győr-Moson-Sopron Megyei Polgárőr Szövetség elnöke méltatta Szent László napját, a polgárőr egyesület korábbi és új érdemeit, és további sikereket kívánt az ünneplő polgárőröknek.

Forrás: Horváth Attila/Győri Egyházmegye

Fotó: Czita Zsuzsanna

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria