Zöldellő kertek a Székesfehérvári Egyházmegyében

Kishírek – 2019. május 9., csütörtök | 16:00

A „Zöldellő kertek” program a Katolikus Karitász „Öngondoskodó háztartások” című, hátrányos helyzetű családokat segítő programcsoportja. A programhoz a Székesfehérvári Egyházmegyei Karitász is csatlakozott, az ő beszámolójukat adjuk közre.

Mindannyian rácsodálkoztunk már egy szépen rendezett kertre, amire mindennap rátekint egy gondos szempár. Az irigykedés érzése átsuhan a gondolatainkban, milyen jó, hogy a lakás melletti barátságos „kertészetből” mindennap friss zöldséget és gyümölcsöt lehet szedni. Kezdve attól, hogy az első kis csírák, amikor kibújnak a földből, már örömre adnak okot, úgy a termés learatása is a biztonság ígéretét hordozza. 

A kerti munka nagyon jó nevelő hatással van a gyermekekre is. A kicsik a locsolásban, a nagyobbak az erőnléti feladatok megoldásában találják fel önmagukat. Milyen finom is annak a zsenge borsónak az íze, amit a gyerekek ültettek el. A földből kihúzott sárgarépa illatánál nincs jobb. A bab és a borsó olyan gyorsan dugja ki a fejét, hogy szinte látni a fejlődés folyamatait. A föld nem puszta többé, hanem az a hely, ahol burjánzik az élet.

Ez a kis hétköznapi csoda valósággá válhatott a Székesfehérvári Egyházmegye tizenkilenc településén, száz család számára. Többek között Szabadbattyán, Perkáta, Budaörs, Seregélyes, Csákvár, Kőszárhegy és Székesfehérvár kertjei színesedhetnek virágmagok, a piros retek, a borsó, a spenót és a bab hajtásaitól. A Katolikus Karitász szervezésében a plébániai karitászcsoportok segítségével húszfajta vetőmagot osztottak ki a rászoruló családoknak.

Forrás és fotó: Székesfehérvári Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria