„Ferenc udvara” Assisiben – Közösségek, népek és kultúrák találkozója

Kitekintő – 2020. szeptember 5., szombat | 16:43

Hatodik alkalommal rendezik meg Assisiben a Ferenc udvara elnevezésű találkozót szeptember 18. és 20. között.

A festői, történelmi helyszín ezúttal is az Assisi Szent Konvent, ahol a civil társadalom, a vallási élet és az újságírás kiemelkedő képviselői cserélnek eszmét gazdaságról, tájékoztatásról, környezetről, az eltérő kultúrák és világok találkozásáról – vagy személyes jelenléttel, vagy online bekapcsolódva az eseménybe.

Az idei találkozót a járványellenes biztonsági intézkedésekhez kellett igazítani, de nem mondtak le a nemzetközi élvonalat képviselő személyiségek részvételéről. Valamennyi megbeszélést élőben és felvételről is közvetítik a Szent Konvent internetes felületein.

„A Ferenc udvara alkalmat nyújt majd, hogy elgondolkodjunk és eszmét cseréljünk arról, ami a világban történik. A koronavírus-járvány átalakítja életmódunkat és azt, ahogyan a hétköznapokhoz hozzáállunk – nyilatkozta Enzo Fortunato atya, az Assisi Szent Konvent sajtóigazgatója. – Mindannyiunk felelősségére szükség van mind a társadalmi kapcsolatokban, mind a nemzeti és a nemzetközi politikában ahhoz, hogy a politika az embert szolgálja. Határokat akarunk védeni, vagy személyeket?” – tette hozzá.

A kulturális esemény szervezője az Assisi Szent Konvent és az Oicos Társulat, a Kultúra Pápai Tanácsa együttműködésével, valamint az umbriai régió támogatásával. Célja, hogy a határokon túlmutató találkozási helyet biztosítson. A teljesség igénye nélkül a felszólalók: Gianfranco Ravasi bíboros, a Kultúra Pápai Tanácsának elnöke; Sebastiao Salgado brazil fotóművész, az emberi életre ható környezeti, gazdasági és politikai változások megörökítője; Jeffrey Sachs amerikai közgazdász, a világgazdasági fejlődés és a szegénység elleni küzdelem élharcosa; Lorenzo Fioramonti, az Olasz Egyetemi Kutatásokért felelős miniszter; Luigi Di Maio jelenlegi olasz külügyminiszter; Massimo Cacciari olasz filozófus.

Az érdeklődők a Ferenc udvara kezdeményezés honlapján jelezhetik részvételi szándékukat, illetve követhetik a beszélgetéseket.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria