„Hazalátogatott” szülőföldjére Szent XXIII. János pápa koporsója

Kitekintő – 2018. május 25., péntek | 18:12

A jó pápa földi maradványai május 24-én indultak el a bergamói egyházmegyébe, ahonnan Angelo Giuseppe Roncalli elindult, hogy a világ plébánosa legyen. A 18 napos „zarándoklat” alatt több helyen lehetőség nyílik arra, hogy a koporsó előtt imádkozzanak a szent pápa tisztelői.

KÉPGALÉRIA – Klikk a képre!

XXIII. János koporsóját 2001-ben, a boldoggáavatási szertartás alkalmából helyezték el a Szent Péter-bazilikában, ahonnan most útnak indult. Giuseppe Roncalli pápasága előtt negyven éven keresztül szolgált a bergamói egyházmegyében. Pápává választásának 60. évfordulója alkalmából „tér vissza” most a szülőföldjére Ferenc pápa szándéka szerint. A Szentatya ezzel éppen XXIII. János példáját követi, aki 1959 tavaszán Szent X. Piusz földi maradványait áldotta meg és indította útnak szülőföldje, Velence felé.

A koporsót Angelo Comastri, a Szent Péter-bazilika főpapja indította útnak a május 24-én a Vatikánból a szent pápa szülőfaluja felé, ahol „szülei szép példája nyomán a hit levegőjét szívta magába”. Az útra bocsátó szertartáson Comastri úgy fogalmazott: „Ma XXIII. János a hála és az áldás zarándokútjára indul szülőhelyére, ahol kereszténnyé lett és ahol megérett benne a papi hivatás.” Hozzátette, hogy Roncalli pápa Isten illatát sugározta, a remény magvait hintette el, segítette a híveket, hogy a béke eszközei legyenek az utcákon és a tereken.

Bergamóban a XXIII. Jánosról elnevezett úton keresztül a zsúfolásig megtelt Vittorio Veneto térre érkezett az üvegkoporsó, amelyet a híveken kívül a helyi politikai élet vezetői is vártak. Francesco Beschi bergamói püspök szerint a jó pápa „jelenléte a fényről és a békéről tesz tanúságot”. Bergamo után a koporsót két hétre Szent XXIII. János pápa szülőfalujába, a Bergamóhoz közeli Sotto il Montéba viszik.

Az ereklyét a 18 napos látogatás során szokatlan, szimbolikus jelentőségű helyszínekre is elviszik. A koporsó körútja június 10-én szentmisével zárul, melyet Pietro Parolin bíboros államtitkár mutat be.

Forrás: Avvenire, Famiglia Cristiana

Fotó: Avvenire

Magyar Kurír
(tzs)

Kapcsolódó fotógaléria