„A legjobb amerikai teológus” – Stanley Hauerwas nyolcvanéves

Kitekintő – 2020. július 28., kedd | 9:01

A napokban (július 24-én) töltötte be nyolcvanadik életévét Stanley Hauerwas, korunk egyik legismertebb és legnagyobb hatású, legendás humorú és határozott kritikákat megfogalmazó teológusa.

Hauerwas 1940-ben született Dallasban, s egy közeli metodista közösségben keresztelkedett meg. Világszerte hatalmas visszhangot kiváltó könyveiben főként az egyház és a világ éles különbségét hangsúlyozva fejti ki elgondolásait a keresztény életről, etikai problémákról, a modern társadalmakról és az egyházi közösség társadalmi jelentőségéről. Magyarul sajnos egyetlen könyve sem olvasható. Alább 2010-ben megjelent önéletrajzának bevezetéséből és utolsó előtti fejezetéből idézünk.

2001-ben a Time magazin a legjobb amerikai teológusnak kiáltott ki. Amikor elmondták, hogy a lap hamarosan megjelenteti az állásfoglalást, először az jutott eszembe: „A legjobb nem teológiai kategória”. Nem azért mondtam ezt, mert igyekeztem alázatos lenni. Nem hiszem, hogy bárki is próbálhatna alázatos lenni. Egyszerűen csak az egész abszurditása miatt mondtam, amit mondtam. Akik ismertek, rögtök látták, mennyire komikus helyzet alakult ki.

Én egész pályám során bírálattal illettem, hogy az Egyház belesimult az amerikai projektbe. Aztán pont az amerikai élet egyik mértékadó lapjától kapok elismerést azért, mert Amerika nagy bírálója vagyok?

Furcsa világban élünk, de igyekeztem a legjobbat kihozni a dologból, azaz próbáltam olyan világi lehetőségként kezelni a Time döntését, amely javára lehet Isten céljainak. (…) Mindig is azon voltam, hogy olyan életet éljek, amely reményeim szerint érthetetlen, ha nem létezik az az Isten, akit mi, keresztények imádunk.

Sokszor sírok a templomban. Főként keresztelések alkalmával. Felnőtteket és gyerekeket merítünk alá a kereszt alakú keresztelőkútban. Nem tudom, miért szoktam sírni ilyenkor. Az ember azt hihetné, hogy már igazán hozzászoktam a szertartásokhoz. Egész életemet a templomban töltöttem.

Istennek hála azonban soha nem szoktam hozzá, hogy keresztény vagyok. Azt hiszem, ezért szoktam sírni.

Egyszerűen nem tudom feldolgozni, hogy mennyire meglepő és csodálatos életet kaptam Istentől.

Forrás és fotó: Vigilia facebook-oldala

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria