„Nehéz húsvét lesz” – Pizzaballa pátriárka az egyre súlyosbodó gázai helyzetről

Kitekintő – 2024. március 25., hétfő | 12:20

Pierbattista Pizzaballa bíboros, a Jeruzsálemi Latin Patriarkátus vezetője a TV2000 olasz katolikus televíziónak adott interjút, amelyet március 21-én tettek közzé. A jeruzsálemi latin pátriárka felhívta a figyelmet, hogy „mindenkinek mindent meg kell tennie, hogy véget vessenek ennek a helyzetnek” a Szentföldön.

A helyzet tűrhetetlen – fogalmazott a bíboros. –

Mindig is sokféle problémánk volt, és a gazdasági helyzet is mindig nagyon törékeny volt, de éhezés még soha nem volt.

Mindenkinek – vallási, politikai és társadalmi szinten – mindent meg kell tennie, hogy véget vessenek ennek a helyzetnek – mondta Pierbattista Pizzaballa, aki rámutatott: Az Egyesült Államok gyengesége nagy nehézséget teremt, mert eddig mindig volt, aki „rendet rakjon”. Most már nincs senki, aki ezt a szerepet betöltse, így magunknak kell ezt megtennünk. Nem tudom, hogy ez lehetséges lesz-e, hogyan és mikor – tette hozzá.

Pár nappal a nagyhét kezdete előtt nyilatkozva a bíboros megnyugtatta a híveket, hogy engedélyt kapnak a palesztin területeken élő keresztények, hogy Jeruzsálembe látogassanak a húsvéti szertartásokra. „Megszerezzük az engedélyeket – mondta. – Ragaszkodtunk hozzá, hivatkozva arra, hogy mivel a muszlimoknak adtak engedélyt a ramadánra, adják meg a keresztényeknek is a húsvétra. Még ha kisebb is a számuk, több ezer engedélyünk lesz virágvasárnapra és húsvétra is. Nehéz húsvét lesz.

Jézusnak a Getszemáni-kerti magányára gondolok, amelyben most mindannyian osztozunk.”

A Gázai övezetben nem szűnnek a bombázások. A Hamász által irányított helyi egészségügyi minisztérium szerint a halottak száma 2023. október 7-e óta körülbelül 32 ezer, és több mint 74 ezer sebesült van.

A Gázai övezetben éhínség és katasztrofális humanitárius helyzet fenyeget. Alapvető fontosságú, hogy biztosítsák a humanitárius segélyek eljuttatást minden útvonalon, gyorsan és biztonságan. Ötszáz teherautónyi mennyiségű segélynek kell bejutnia Gázába szárazföldi, tengeri és légi úton – ezt hangsúlyozta Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke. Közben az Egyesült Államok Központi Parancsnoksága bejelentette, hogy egy légi hadművelet révén nyolcvan csomagot juttatott el a Gázai övezetbe, melyek összesen több mint ötvenezer adag ételt tartalmaznak.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Tv2000

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria