2021 decemberére halasztották az idei taizéi találkozót

Kitekintő – 2020. augusztus 14., péntek | 13:56

A jelenlegi járvány miatt egy évvel elhalasztották a hagyományos év végi taizéi találkozót, amelyet idén 43. alkalommal rendeztek volna meg, és helyszínéül Torinót választották.

December 28–31. között tartották volna meg a találkozót, de az utóbbi hónapokban a koronavírus-járvány alakulásának bizonytalanságát figyelembe véve a rendezvényt szervező keresztény ökumenikus közösség és a torinói főegyházmegye úgy döntött, hogy 2021 decemberére halasztja a fiatalok hagyományos év végi európai találkozóját.

A torinói érsekség által kiadott közleményben hangsúlyozzák: a döntésben része volt annak a tényezőnek is, hogy a fiatalok zarándoklatát mindenki számára biztonságos körülmények között kell megtartani – éppen azért, mert a találkozó az egész város területén zajlik. A fiatalokat torinói és piemonti családoknál helyezik el; múzeumlátogatás, személyes és közösségi találkozók is részei a programoknak városszerte.

A szervezésbe eddig befektetett idő nem veszett kárba, mert a zarándoklat kapcsán felvett kapcsolatok és elvégzett feladatok, a helyszínek és az elhelyezés kiválasztása, az összetett logisztikai gépezet létrehozása mind sok időt igényel, hiszen húszezer fiatal befogadását kell megoldani néhány napra. Továbbra is a torinói főegyházmegye ifjúságpasztorációs irodája a taizéi találkozó előkészítésének központja.

Torinóban az ökumenikus elkötelezettség jegyében látják vendégül a fiatalokat. Az első meghívást 2017-ben írták alá a valdi, a baptista, a román ortodox, az evangélikus és az adventista egyház vezetői Cesare Nosiglia érsekkel, valamint az ökumenizmusért létrehozott katolikus-evangélikus bizottság, az ökumenikus tevékenységek titkárságának felelősei, a Taizéi Közösséghez tartozó fiatalokkal együtt.

*

2019-ben az európai fiatalok legutóbbi, 42. taizéi találkozóját a lengyelországi Wrocławban tartották, „Mindig úton, de nem gyökértelenül” mottóval. 15 ezer fiatal gyűlt össze Európából, és csatlakoztak hozzájuk Libanonból és Japánból érkezett társaik is.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria