350 éve járt először vietnámi misszióban Pierre de la Motte püspök – Kezdeményezik boldoggá avatását

Kitekintő – 2020. szeptember 11., péntek | 11:43

A francia Pierre Lambert de la Motte püspök, misszionárius első lelkipásztori látogatásának emlékére szeptember 6-án jubileumi év kezdődött a Vietnám középső és déli részén fekvő Nha Trang-i egyházmegyében. Az emlékévet ünnepi szentmisével nyitották meg.

Pierre Lambert de la Motte francia püspök, dél-vietnámi apostoli vikárius, a párizsi külmissziós társaság alapítója 1671. szeptember elsején érkezett a Tuyền Lâm-tó partjára, egy halászfaluba, mely ma a Nha Trang-i egyházmegye területén fekszik. Két külföldi misszionárius és két vietnámi pap tartott vele.

A jubileumi év szeptember 6-án tartott nyitó szentmiséjén a helyi püspök, Joseph Vő Đức Minh elmondta: „Nagyon örülünk, hogy azon a földön lehetünk, ahol eleink fogadták De la Motte püspököt.” A híveket arra buzdította, legyenek mélyen hálásak a misszionáriusoknak, akik feláldozták magukat, hogy elültessék és átadják a hit magvait a nehéz időkben; merítsenek erőt hitükből és bátor tanúságtételükből, melyet az örömhírről adtak. A vietnámi főpásztor hozzátette: „meg kell tanulni szeretni, segíteni, meghallgatni, dolgozni és harmóniában élni egymással, együtt valósítva meg minden hasznos kezdeményezést a társadalom és az ország számára”.

Az ázsiai ország püspökei kérésére elkezdték összegyűjteni a szükséges dokumentációt De la Motte püspök boldoggá és szentté avatásának eljárásához. A jubileumi szentmisén negyven pap mellett jelen volt a párizsi külmissziós társaság képviselője és mintegy ezer hívő. Azért volt lehetséges a jelenlétük, mert szeptember 5-én a helyi hatóságok enyhítettek a Covid-19-járvánnyal kapcsolatos megelőző intézkedéseken.

A Nha Trang-i egyházmegyét 1957-ben alapították; területén ma 115 plébánián közel 300 pap teljesít szolgálatot.

Forrás: Vatikáni Rádió

Illusztráció: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria