95 éves korában elhunyt a Vatikáni Rádió kínai adásának vezetője

Kitekintő – 2021. szeptember 6., hétfő | 18:12

95 éves korában, szeptember 2-án a Jézus Társasága római Kaníziusz Szent Péter-rendházában – ahol a rádiós jezsuiták laknak a Vatikán tőszomszédságában – elhunyt Joseph Shih (Si Hszing-szan) atya, aki 77 évet töltött a rendben.

E hosszú élet nagy részét Rómának szentelte: évtizedeken át tanított a Gergely Egyetemen, majd harminc éven keresztül vezette a kínai adást. Amint ez Olaszországban évezredes hagyomány: harmadnapra eltemették, szombaton vettek tőle búcsút a kúria kápolnájában.

Joseph Shih 1926-ban született Csöcsiang tartomány Ningpo városában egy tízgyermekes családban. 1944-ben, 18 éves korában lépett be a Jézus Társaságába, noviciátusát Sanghajban végezte, majd teológiai tanulmányait a Fülöp-szigeteken folytatta, és ott is szentelték pappá 1957-ben. Elöljárói Rómába küldték, ahol 35 éven át tanított a rend Gergely Egyetemén, majd 30 éven át vezette a rádió kínai nyelvű adását. A Szentszék kínai politikájának alakításában szakértőként működött közre. Élete utolsó tíz esztendejét felváltva hazájában és a római rendházban töltötte.

Hosszú élete során megszokta, hogy a kínai hatóságok megfigyelés alatt tartják, ám derűs, kiegyensúlyozott lelkületével mindig elkerülte a konfliktusokat.

A kínai adás kezdettől fogva kitüntetett szerepet töltött be a Vatikáni Rádió küldetésében. Ennek egyértelmű jele volt, hogy a szokásos 15-20 perces napi adás helyett ők napi 42 percben sugározták adásukat. Ennek oka főként az volt, hogy Kínában nem vagy alig ismerik a kereszténységet, így a Vatikáni Rádió elemi szintű katekézis formájában ismertette meg a kínai hallgatókkal Krisztus tanítását, az Egyház történetét, és szolgált természetesen az aktuális hírekkel is. Ennek a munkának nagy részét Shih atya végezte – kora reggeltől késő estig, hétfőtől hétfőig a rádióban dolgozott.

Az elsők között ismerte fel az internet jelentőségét, hiszen így vizuális és írott formában is tájékoztathatott már 20-30 évvel ezelőtt is. Három év alatt vasárnapról vasárnapra lefordította rendtársa és egykori egyetemi tanár kollégája, a francia jezsuita biblikusprofesszor, Robert Vanhoye evangéliumi elmélkedéseit, ami lelkipásztori szempontból hatalmas segítség volt, főként a kínai papok számára.

Rádiós küldetését 2008-ban, 82 éves korában fejezte be, amikor hazaköltözött, és Sanghajban egy plébánián misézett és gyóntatott szinte egész nap. Szíve azonban évről évre visszahúzta Rómába, ahonnan a pandémia miatt az elmúlt két évben nem tudott hazatérni.

Úgy halt meg Rómában, mint oly sok katolikus hívő lélek, tudván: „Roma est patria omnium”, Róma mindenkinek a hazája.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria