A 36 éve rejtélyes módon eltűnt Emanuela Orlandi ügyében a Vatikán elrendelte két sír felnyitását

Kitekintő – 2019. július 4., csütörtök | 14:03

A döntés részét képezi annak a vizsgálatnak, amelyet az 1983-ban eltűnt Emanuela Orlandi családjának feljelentése nyomán indítottak. A család az elmúlt hónapokban többek között jelezte annak a lehetőségét, hogy a fiatal lány holttestét a Vatikán Városállam területén fekvő Teuton temetőben rejtették el.

Alessandro Gisotti, a szentszéki sajtóközpont megbízott igazgatója a következő nyilatkozatot tette közzé: „Vatikánváros bíróságának ügyészi hivatala, Gian Piero Milano ügyész és Alessandro Diddi társügyész személyében, 2019. június 27-i határozatával elrendelte a Teuton temetőben lévő két sír felnyitását. A műveletekre július 11-én kerül sor a felek jogi képviselőinek jelenlétében. Jelen lesznek továbbá Emanuela Orlandi hozzátartozói és a sírokban eltemetett személyek rokonai. A sírok felnyitását Giovanni Arcudi professzor, Domenico Giani, a Vatikáni Csendőrség parancsnoka és a csendőrség személyzetének műszaki segítségével végzik el. A jogi határozat előírja, hogy a sírok felnyitását személyek és eszközök összetett működésével kell végrehajtani. A sírkövek elmozdításában és helyreállításában, a műveletek dokumentálásában részt vesznek a Szent Péter Műhely munkásai, valamint a Vatikáni Csendőrség Biztonsági Központjának személyzete.”

Emanuela Orlandit, a vatikáni bank egyik tisztviselőjének 15 éves lányát 1983. június 22-én látták utoljára, amikor a zeneiskolában részt vett a fuvolaórán, majd felszállt a hazafelé induló buszra. Annyit lehet tudni, hogy a fuvolaóra előtt megállt mellette egy BMW, melynek sofőrje arra biztatta, áruljon a cégének kozmetikumokat. Emanuela ezt telefonon elmondta nővérének még az óra előtt. A zeneiskola után felszállt egy buszra, ahol pedig egy vörös hajú nővel beszélgetett – ez az utolsó információ róla. Titokzatos eltűnésével kapcsolatban számos összeesküvés-elmélet született az elmúlt évtizedekben, ezek hol a maffiát, hol a külföldi titkosszolgálatokat, hol Mehmet Ali Ağcát, a II. János Pál elleni merénylet elkövetőjét gyanítják a rejtélyes bűnügy mögött. Maga II. János Pál többször beszélt nyilvánosan a lány eltűnéséről és meg is látogatta a családot.

A kivizsgálást végző vatikáni hatóságoknak nincs joghatóságuk arra, hogy nyomozást folytassanak Emanuela Orlandi eltűnése ügyében, mivel arra Olaszország területén került sor. A vizsgálatokat az olasz nyomozók a kezdetektől fogva körültekintő alapossággal és szaktudással végezték. Ezért a vatikáni kezdeményezés pusztán csak arra vonatkozik, hogy megbizonyosodjanak arról, hogy Emanuela Orlandi holttestét esetleg Vatikán állam területén temették-e el.

A július 11-re kitűzött összetett szakértői vizsgálatok csak az első szakaszát jelentik egy kutatássorozatnak, amelyet a sírok felnyitása és a maradványok katalogizálása után kezdenek majd el, és amelynek célja a sírleletek kormeghatározása és a DNS-profilok összehasonlítása.

Idén március 4-én újságírók kérdésére válaszolva Alessandro Gisotti megerősítette, hogy Pietro Parolin bíboros megkapta Emanuela Orlandi családjának levelét, és tanulmányozni fogják az 1983-ban, 15 éves korában eltűnt lány családjának kéréseit. Az Orlandi család azt kérte a vatikáni államtitkártól, hogy nyissák fel a vatikáni falak között fekvő Teuton temető egyik ősi sírját a fiatal lány 1983-ban történt eltűnésével kapcsolatban. A család jogi képviselője, Laura Sgrò ügyvéd az elmúlt nyáron ugyanis egy levelet kapott, amelynek fényképmelléklete a szóban forgó sírt ábrázolta. A levélben ez állt: „Keressetek ott, ahová az angyal mutat.” Az üzenet arra az angyalszoborra utalt, amely a temető falához támaszkodik, kezében latin felirattal: „Requiescat in pace”. A szóban forgó sírkövön Sofia von Hohenlohe hercegnő és Gustav von Hohenlohe herceg neve olvasható. Ez utóbbit IX. Piusz pápa 1857-ben érseknek nevezte ki, majd 1866-ban bíborossá kreálta.

A levél nyomán vizsgálatokat indítottak, ellenőrizve a megjelölt helyeket. Felfedezték, hogy a sírt legalább egy ízben már felnyitották, és a szobor és a sírkő más-más időből valók. A Laura Sgrò ügyvéd által előterjesztett kérelemben az is szerepel, hogy egyes források szerint évek óta több ember rendszeresen virágot helyez el a kérdéses helyen, az Emanuela Orlandi iránti kegyeletből, mivel azt tartják, hogy ott van eltemetve. Megjegyzendő, hogy az elmúlt években számtalan utólag alaptalannak bizonyuló jelzés érkezett az Orlandi-üggyel kapcsolatban.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria