A brazil egyházmegyék készen állnak a templomok megnyitására

Kitekintő – 2020. április 30., csütörtök | 9:41

Brazília egyes államaiban már meghirdették a járvány második fázisára vonatkozó előírásokat, amelyekkel enyhítenek a korábbi korlátozó intézkedéseken. Megnyitják a templomokat, bemutathatnak szentmiséket és megkezdődhetnek a vallási tevékenységek, de csak a biztonságos távolság és a 30 százalékos telítettség betartásával.

Az új helyzet fényében Brazília számos egyházmegyéje közzétette iránymutatásait a járvány második fázisának kezelésére. A florianopolisi főegyházmegye például lehetővé teszi a szentmisék és más szertartások bemutatását a templomok befogadóképessége maximum 30 százalékának kihasználásával. A híveknek kötelező a maszk viselése, illetve a bejáratnál a kézfertőtlenítés.

A goiánai főegyházmegye is kiadott irányelveket, amelyekben meghatározza, hogy a szertartásokat szombaton vagy vasárnap tartsák meg, figyelembe véve a hatóságok által előírt kritériumokat. A londrinai főegyházmegyében április 20-tól a plébániahivatalok fokozatosan újra megkezdték tevékenységüket, és a templomokat megnyitották a személyes imákra, de szentmiséket egyelőre még nem mutatnak be.

A Campo Grande-i érsekség új előírásokat tett közzé a vallási tevékenységeket illetően. Engedélyezték a hívek jelenlétét, ehhez azonban biztosítani kell a belépés ellenőrzését, aminek sorban állással és másfél méter távolság betartásával kell történnie. A maringái főegyházmegye felhatalmazta a plébánosokat a templomok és plébániahivatalok megnyitására, de egyelőre nem lehet szentmisét bemutatni a hívek jelenlétében.

Hasonló előírásokat adtak ki három másik egyházmegyében is. A Rio Grande do Sul állam északi részén található 23 plébánián pedig a tanácsadó testület vezetőjének javaslatára engedélyezték a szentmisék bemutatását a hívők részvételével. Számuk azonban nem haladhatja meg a harmincat, és egymástól két méter távolságra kell elhelyezkedniük. Különös figyelmet kell továbbá fordítani a mosdók higiéniájára. A hitoktatás és a közösségi találkozók egyelőre továbbra is fel vannak függesztve.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: ANSA

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria