A brazíliai szalézi egyetem ingyenes poszt-Covid-kezelést biztosít

Kitekintő – 2021. április 29., csütörtök | 9:46

Brazília a csaknem 14,4 millió fertőzöttel és több mint 395 000 halálos áldozattal (Johns Hopkins Egyetem adatai) a Covid-19-járvány által leginkább sújtott országok közé tartozik.

Emiatt még nagyobb érték az Espírito Santo állam fővárosában, Vitóriában található UniSales szalézi egyetem kezdeményezése azok számára, akik a betegségből már felépültek ugyan, de hosszú távú szövődményektől szenvednek.

A Covid-19 utóhatásaitól szenvedő emberek érdekében a Szalézi Egyetemi Központ Fizioterápiás és Táplálkozástudományi Karai az Integrált Közösségi Egészségügyi Központban (CIASC) személyes jelenléttel és távkonzultációval is kínálnak segítséget. Az ellátás iránti igény azután merült fel, hogy rájöttek: a betegségből való kilábalás után sok beteg továbbra is olyan tüneteket tapasztal, mint a fáradtság nagyon egyszerű tevékenységek végzése – például fürdés – közben, vagy légszomj, izomfájdalom, mentális zavartság. Ráadásul néha nem is tudják, hogy ezek az elhúzódó betegséggel kapcsolatosak.

Miriam Paixão professzor a Táplálkozástudományi Karról étrendi útmutatásokkal segíti e betegek gyógyulását. „Úgy gondoljuk, hogy ennek a segítségnek a felajánlása segít Espírito Santo lakosságának, akik nincsenek abban a helyzetben, hogy tartós kezelést engedjenek meg maguknak a Covid-19 utáni teljes felgyógyulás érdekében.”

„A betegnek az intubálás után valóban oda kell figyelnie az étrendjére – teszi hozzá a doktornő. – A táplálkozási útmutató pedig segíthet más tünetek javításában, például a súly visszanyerésében és az izomtömeg növelésében, a hajhullás és a körmök gyengülésének, az izomfáradtságnak, az ízületi fájdalomnak és sok más olyan problémának a megoldásában, amelyek krónikus betegségekkel járhatnak. Ezenkívül a megfelelő étrend beállítása egyszerű iránymutatás lehet, amely már biztosíthatja a betegségen átesett egyén tápláltsági és egészségi állapotának javulását.”

A szolgáltatások ingyenesek, és egy egyszerű telefonhívással lehet időpontot foglalni. Van közte légzőszervi, motoros, neurológiai és metabolikus terápia, valamint a kísérés azoknak a betegeknek, akiket intubáltak és akiknél diszfágia (nyelési nehézség), reflux, nehézlégzés, hajhullás, a gyomor-bél traktus megváltozása, súlycsökkenés, ízületi fájdalom vagy a körmök legyengülése jelentkezett.

Forrás és fotó: Szaléziak.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria