A buddhisták és a keresztények segíthetik rugalmasan ellenállóbbá tenni az emberiséget

Kitekintő – 2022. május 6., péntek | 10:17

A buddhisták fő ünnepére, a vészákra írt üzenetében a Vallásközi Párbeszéd Pápai Tanácsa a béke, a szolidaritás, a rugalmas alkalmazkodás és a remény értékeire buzdította a keresztényeket és a buddhistákat egyaránt. Sajnos ma is van, aki a vallással igazolja az erőszakot, az emberiség visszafejlődött a béke terén – írja a szervezet. A májusi teliholdra eső ünnepet idén május 15-én ünneplik.

A vészák idején hagyományosan Buddha születését, halálát és megvilágosodását ünneplik a buddhisták. A mostani időszakban az emberiség összetett válságot él át: már harmadik éve tart a pandémia, ez és az ökológiai válsághoz kapcsolódó természeti katasztrófák rávilágítottak emberi kiszolgáltatottságunkra. A háborúk ártatlanok vérét ontják és sokaknak okoznak szenvedést. Sajnos van, aki ma is arra használja a vallást, hogy az erőszakot igazolja vele. Amint azt Ferenc pápa fájdalommal megállapította: az emberiség büszke a tudományban és a gondolkodásban elért eredményeire, de a béke kérdésében visszafejlődik. Emiatt szégyenkeznünk kellene mindannyiunknak.

Bár látjuk a szolidaritás jeleit válaszként a felsorolt krízisek okozta tragédiákra, tartós megoldásokat nehéz megtalálni. Az anyagi javak hajszolása és a lelki értékek elhanyagolása általános morális hanyatlást idézett elő a társadalomban. Keresztényeknek és buddhistáknak a vallási és erkölcsi felelősségérzet diktálta kötelességük segíteni az emberiséget abban, hogy megtalálja a kiengesztelődést és a rezilienciát, vagyis a rugalmas alkalmazkodóképességet.

Bár más-más módon, Buddha és Jézus Krisztus is a transzcendens értékek felé irányítja követőit. Buddha nemes igazságai megmagyarázzák a szenvedés eredetét és okait, majd megmutatják azt a nyolcrétű ösvényt, amely a szenvedés megszüntetéséhez vezet. E tanítás gyakorlásával elszakadhatunk a kapzsiság és a hatalomvágy keresésétől.

Az evangélium soha nem tanácsolja, hogy erőszakkal válaszoljunk. A Jézus által hirdetett nyolc boldogság megmutatja, hogyan legyünk rugalmasan ellenállók, miként tartsunk ki a spirituális értékek mellett a darabjaira széteső világban. „Boldogok a békeszerzők, mert őket Isten fiainak fogják hívni” (vö. Mt 5,1–12). Boldogok, mert az aktuális nehézségek ellenére bíznak Isten ígéretében, hogy eljön a boldogság és az üdvösség számukra.

A buddhisták és a keresztények tehát segíthetik rugalmasan ellenállóbbá tenni az emberiséget azáltal, hogy a spirituális hagyományaikban rejlő kincseket felszínre hozzák. A buddhisták az együttérzés és a bölcsesség fejlesztését javasolják a társadalmi szerepvállaláshoz.

A keresztények egyik kincse a remény. A remény segít, hogy mindig meglássuk a kiutat, új irányt válasszunk lépteinknek, és megoldjuk problémáinkat – ahogy Ferenc pápa fogalmaz Laudato si’ kezdetű enciklikájában.

A Vallásközi Párbeszéd Pápai Tanácsának üzenete azzal a meggyőződéssel zárul, hogy a remény megment minket a csüggedéstől, és segít elviselhetőbbé tenni a nehézségeket. Dolgozzunk együtt egy jobb jövőért! – olvasható a szentszéki szervezet dokumentumában.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria