A Fatimai Szűzanya kegyszobra 2022-ben ismét zarándokútra indul

Kitekintő – 2022. január 8., szombat | 17:00

Idén újra lehetőség nyílik arra, hogy a Fatimai Szűzanya szobra elzarándokoljon a világ különböző országaiba, s elvigye az ott élő híveknek a béke és az üdvösség üzenetét, valamint a megtérésére buzdítson.

2022-ben a Fatima Szűz Mária-kegyszobor tizennégy zarándokutat tesz meg világszerte. Portugálián kívül az Amerikai Egyesült Államokba, Nicaraguába, Argentínába, Olaszországba, Chilébe, a kaukázusi országokba, Franciaországba, Spanyolországba és Kolumbiába látogat. A hírt a fatimai kegyhely hivatalos honlapján tették közzé, hangsúlyozva, hogy ezek az utak nem vonatkoznak az egyes számú kegyszoborra, amely a fatimai Miasszonyunk-bazilikában található és csak különleges események alkalmával hagyja el a bazilikát.

A Fatimai Szűzanya kegyszobrának egyik másolata Miamiba érkezik majd, és ott marad szeptember 30-tól egészen november 5-ig egy kongresszus idején, amely a fatimai üzenetre épül. A miami érsek, Thomas Wenski a kezdeményezés kapcsán elmondta, hogy lehetőség szerint az egyházmegye több plébániájára is el kívánják juttatni a Mária-kegyszobrot.

Franciaországba október 1-jén érkezik egy másik másolat, és egészen 2023 augusztusáig a Párizshoz közeli nanterre-i egyházmegyében marad a lisszaboni ifjúsági világnapra való felkészülés jegyében.

A kaukázusi országok közül Örményországba, Azerbajdzsánba és Grúziába zarándokol el a kegyszobor másolata. Már 2021-ben tervben volt ez az út, de a pandémia miatt elhalasztották.

Olaszországba, az ország déli részén lévő aversai egyházmegyébe a nyolcas számú másolatot viszik el októberben.

*

A Fatimai Szűzanya szobra Lúcia nővér elmondása szerint készült el, és 1947 óta a világ számos országába eljutott, hogy elvigye a béke és a szeretet üzenetét. A zarándoklatot a második világháború végét követően kezdeményezte egy berlini plébános, aki azt kérte, hogy a Fatimai Szűzanya szobra járja végig az európai fővárosokat és püspöki székhelyeket egészen az orosz határvonalig. 1947-ben indulhatott útjára a kegyszobor. Mintegy fél évszázadon keresztül zarándokolt, és a világ 64 országába jutott el, volt, ahová több alkalommal is. Ezt követően a fatimai kegyhely vezetősége úgy döntött, hogy a kegyszobor csakis különleges alkalmak esetén hagyhatja el a kegyhelyet. A világ minden részéről érkező kérelmek teljesítése érdekében aztán tizenhárom másolatot készítettek az eredeti kegyszoborról, amelyek 2022-ben ismét útnak indulhatnak a hívek nagy örömére.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria