A fiatalok segítségével viszik az emberek otthonaiba az Oltáriszentséget a Fülöp-szigeteken

Kitekintő – 2020. június 17., szerda | 17:15

A manilai főegyházmegye önkéntes segítőként vonja be a fiatalokat a liturgiákba és a lelkipásztori feladatokba, mikor a koronavírus miatti lezárások után a templomok is újranyitnak. „Több önkéntesre lesz szükségünk, mert ebben a helyzetben feladataink köre bővült, de a meglévő szolgálatokban is meg kell erősödnünk” – írta Broderick Pabillo, Manila apostoli kormányzója.

A püspök elsősorban azért a fiatalok segítségét kérte, mert a felnőttek és az idősek elővigyázatosságból felmentést kaptak a szentmisén való részvétel alól, hogy ne legyenek kitéve a vírusfertőzés veszélyének. „El kell vinnünk az Oltáriszentséget a betegeknek és az időseknek, egészen az otthonukig. Szükségünk lesz olyan emberekre, akik segítenek a megfelelő fizikai távolságtartás megvalósításában és templomaink rendszeres fertőtlenítésében” – nyilatkozta.

A Fülöp-szigeteki Katolikus Püspöki Konferencia (CBCP) már az elmúlt hónapokban is arra kérte a plébániákat, hogy nagyobb számban hívjanak fiatalokat, akik a „szentáldozás rendkívüli közvetítői” lesznek, s így segíthetnek az Oltáriszentség eljuttatásában az adott területen. „Nagy szükségünk van fiatal önkéntesekre. Kéréssel fordulnék plébániáink idős önkénteseihez: segítsetek nekünk egy vagy két fiatal önkéntest toborozni a helyetekre a lelkipásztori szolgálatok ellátásában” – fogalmazott Pabillo püspök.

Maria Christine Cabato, 23 éves egyetemi hallgató így nyilatkozott a Fides hírügynökségnek: „Készen állok a feladatra, és boldog vagyok, hogy önkéntesként az Egyházat szolgálhatom.” Marcus Garcia, 26 éves pedagógus hozzátette: „Vágyom rá, hogy fiatal, világi közvetítőként segíthessek elvinni az Oltáriszentséget a betegeknek és az időseknek.”

A szolgálat és a létfontosságú segítség, amit az idősebb korosztály is nyújthat az otthonaikból, az imádság – hangsúlyozta levelében a püspök –, ami nem csupán fontos, hanem egyenesen nélkülözhetetlen az Egyházban. Az idősek – tette hozzá – igyekezzenek imáikkal, lelki és anyagi felajánlásaikkal támogatni az Egyház tevékenységeit. Imáikkal közbenjáróink lehetnek ebben a krízishelyzetben.

A püspök reményét fejezte ki a templomok közeli újranyitását és a liturgikus szolgálatok fokozatos újrakezdését illetően, hiszen ezek „alapvető szükségletek a Fülöp-szigetek népének életében”.

Az egyházmegyékben országszerte online közvetítik a szentmiséket a közösségi médián keresztül, miközben a hívek egészségük védelme érdekében otthon maradnak. A fertőzések számának növekedése miatt (mostanra kb. 26 ezer esetet regisztráltak) a 12 millió lakosú, de az ott élő és dolgozó emberekkel együtt ténylegesen 20 milliós Manilában március 16-tól kezdve mind a mai napig „közösségi karantén” van érvényben, amely rendkívül szigorúan korlátozza a vallási tevékenységeket is.

Fordította: Balláné Sárközi Jáhel

Forrás: Fides hírügynökség

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria