A francia legfelsőbb bíróság engedélyezi az eutanáziát Vincent Lambert esetében

Kitekintő – 2019. július 4., csütörtök | 17:43

Roberto Colombo, a római Szent Szív Katolikus Egyetem orvosi fakultásának tanára, a Pápai Életvédő Akadémia tagja és a Világiak, Család és Élet Dikasztériuma konzultora a Vatikáni Rádiónak adott interjúban kommentálta a francia legfelsőbb bíróság döntését.

A rendelkezés ugyanis törölte a fellebbviteli bíróság májusi ítéletét, amely megtiltotta, hogy felfüggesszék a reimsi kórházban ápolt Vincent Lambert mesterséges táplálását és hidratálását. A 42 éves férfi 2008-ben szenvedett súlyos motorbalesetet, azóta tetraplégiában szenved, azaz mind a négy végtagja súlyosan bénult állapotban van.

„Vincent Lambert él, mint mi. Nem mesterségesen lélegzik, és szíve magától ver. Nincs betegségének végső stádiumában, állapota stabil. Nem haldoklik. Pusztán alapvető fiziológiai ellátásra van szüksége, amelyet minden betegnek biztosítanak a kórházban vagy otthonában” – így fogalmazott Roberto Colombo, a római Szent Szív Katolikus Egyetem orvosi fakultásának tanára, aki egyben a Pápai Életvédő Akadémia tagja és a Világiak, Család és Élet Dikasztériuma konzultora.

A francia legfelsőbb bíróság ítélete, vagyis hogy Vincent Lambert-t fosszák meg a hidratálástól és a táplálástól, az eutanázia elfogadhatatlan és embertelen tette, mert arra irányul, hogy szándékosan és közvetlenül elvegye egy beteg életét – figyelmeztetett Colombo atya. – A jó orvosláshoz és a minden ember – még ha súlyosan sérült is – egyenlő jogán alapuló civil társadalomhoz méltatlan ez az eutanáziához való megszállott ragaszkodás.

A pápa szerint az eutanázia és az asszisztált, orvosi segédlettel végrehajtott öngyilkosság mindenki számára vereséget jelent. A válasz erre az, hogy sose hagyjuk magukra a szenvedőket, hanem gondoskodjunk róluk és szeressük őket, hogy vissza tudjuk adni nekik a reményt – hangsúlyozta a konzultor.

*

A párizsi legfelsőbb bíróság döntése következtében a reimsi kórház orvosait immár nem korlátozza jogi akadály abban, hogy Vincent Lambert-re vonatkozóan új végső protokollt alkalmazzanak, amelyet az élet végére vonatkozó francia törvények indokolnak.

„Vincent nincs vegetatív állapotban. Nem láttam még olyan vegetatív állapotban levő embert, aki a neve hallatára odafordítja a fejét. Számos fényképem és videóm van, amely pontosan annak az ellenkezőjét bizonyítja, amit a sajtóban írnak” – nyilatkozta Viviane Lambert, a beteg édesanyja.

A katolikus asszony a napokban felszólalt Genfben, az ENSZ fogyatékossággal élő személyek jogaival foglalkozó bizottságának ülésén. A bizottság úgy döntött, hogy tanulmányozza Vincent Lambert esetét: azt kérték Franciaországtól, hogy pillanatnyilag függesszenek fel minden olyan kórházi döntést, amely visszafordíthatatlan következményekkel járna.

Vincent Lambert történetéről korábbi hírünkben olvashatnak; ITT találják a Világiak, Család és Élet Dikasztériuma, valamint a Pápai Életvédő Akadémia által a francia férfi esete kapcsán idén májusban közzétett nyilatkozatot is. 

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria