A Gázai övezet katolikus plébánosa a támadásokról: A félelem egyre növekszik

Kitekintő – 2021. május 12., szerda | 19:55

„Igazi katasztrófa. Drámai éjszakánk volt. De még nincs vége... Isten nevében kérem a harcban álló feleket, fejezzék be!” – mondta május 11-én a SIR hírügynökségnek Gabriel Romanelli gázai katolikus plébános.

A jeruzsálemi mecsetek körül kitört konfliktus kiterjedt a Gázai övezetre is a Hamász ultimátumát követően, amelyben azt követelték, hogy Izrael vonuljon vissza a Tempom-hegyről. „A kis katolikus közösség jelenleg jól van, de nagyon fél. Nem tudjuk, mi lesz ennek a vége, az az érzésünk, hogy soká fog tartani” – tette hozzá a plébános. A félelem egyre növekszik, hiszen Izrael újabb tüzérségi ütegeket sorakoztatott fel a Gázai övezet határánál. Helyi médiaforrások szerint ez annak a jele, hogy az izraeli haderő még keményebb harcra készül.

Május 12-én a Gázai övezet legnagyobb katolikus iskolája rongálódott meg a támadásokban: üvegek törtek be, az izraeli légierő bombázásakor megsemmisült házak szétrepülő darabjai megrongálták az ajtókat és az iskola energiaellátását biztosító napelemeket.

Romanelli elmondta a SIR-nek, hogy a kár nem jelentős, nem a szerzetesnővérek által fenntartott iskolát érte találat. Ugyanakkor az összetűzések folytatódnak. A plébánián mindeközben Teréz anya nővérei gondoskodnak ötven fogyatékkal élő gyerekről és huszonöt idősről.

„Nem tudunk mást tenni, mint imádkozni Szűz Máriához ebben a neki szentelt hónapban, hogy járjon közben a szívek megtéréséért, hogy Isten irgalma szálljon le az áldozatokra, enyhítse azok szenvedését, akik megsérültek” – nyilatkozta Romanelli, és köszönetet mondott mindenkinek, aki szolidaritásáról biztosította őket, különösen az olasz egyháznak.

A gázai egészségügyi minisztérium adatai szerint május 12-én délelőtt 43-ra emelkedett a halottak száma a térségben, közülük 13 gyermek, a sebesültek száma 300 körül van. Három izraeli civil halt meg délelőtt a Hamász rakétatámadásaiban Tel-Avivban és más városokban. A Gázai övezetből 1050 rakétát lőttek ki, Izrael 500 légitámadással válaszolt. A vészjelző rakéták folyamatosan szólnak, jelezvén, hogy a Gázai övezetből újabb rakétákat lőnek ki.

Forrás és fotó: Agensir

Magyar Kurír
(tzs)

Kapcsolódó fotógaléria