A gdański érsek felavatta az Emlékezés parkját Toruńban a zsidókat mentő lengyelek tiszteletére

Kitekintő – 2020. augusztus 12., szerda | 19:01

Lengyelország náci megszállása idején lengyelek ezrei, közöttük rengeteg pap igyekezett menteni a zsidókat. Nekik szentelték az Emlékezés nemzeti parkját, amelyet augusztus 8-án avattak fel a toruńi Szent II. János Pál és az Evangelizálás Csillaga Mária-kegyhely-komplexumban.

A parkban már felírták 18 500 zsidómentő lengyel nevét, és az a cél, hogy elérjék a 40 ezret. A jövőben a felsorolást kiegészítik azoknak az ukrán állampolgároknak a nevével is, akik a háború idején lengyelek életét mentették meg.

Sławoj Leszek Głódź, Gdańsk érseke ünnepi szentmise keretében áldotta meg az Emlékezés parkját. Homíliájában kiemelte, hogy nem szabad elfelejteni azt, ami a háború idején történt. „Emlékezzünk II. János Pál figyelmeztetésére, aki szerint az a nemzet, amely nem ismeri saját múltját, kihal, és nem építheti jövőjét. Még sok elfeledett dolgot fel kell idéznünk a múltból, amelyeket ma helyre kell tenni” – nyomatékosította az érsek.

A szertartáson jelen volt Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök is, aki annak a reményének adott hangot, hogy a park „a nemzedékek közötti találkozás helyévé válhat: azé a nemzedéké, amely a barbár időkben megfelelő módon viselkedett, a mi nemzedékünké és azoké a generációké, melyek majd utánunk következnek”.

Andrzej Duda államfő levélben köszöntötte az esemény résztvevőit. Jelen volt a megnyitón Izrael lengyelországi nagykövete, Alexander Ben Zvi (Aleksander Ben Cewi) is, aki emlékeztetett azok áldozathozatalára, akik életüket vesztették azért, hogy megmentsék a zsidókat a lágerektől.

Az emléktáblára felkerült nevek között szerepel 2345 szerzetesnőé, közel 600 papé és püspöké is. A 18 500 név mellett feltüntették azon több mint 1200 lengyel nevét is, akiket azért gyilkoltak meg, mert védelmezték a zsidókat. Neveiket a kegyhely emlékkápolnájában helyezték el, amelyet minden évben több mint félmillió ember keres fel a világ minden részéről.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Ekai.pl

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria