A jordán királyi pár kapta az idei „Út a békéhez” díjat

Kitekintő – 2022. május 12., csütörtök | 15:29

A Jordán Hasemita Királyság uralkodóját, II. Abdullah királyt és Ránija királynét tüntették ki május 9-én New Yorkban a 2022-es „Út a békéhez” díjjal a vallások közötti harmónia és párbeszéd előmozdításában betöltött szerepükért, Jordániának a menekültek befogadását szolgáló humanitárius erőfeszítéseiért, valamint a béke erősítése érdekében tett fáradozásaikért.

A rangos díj célja, hogy elismerje az egyének nemzeti és nemzetközi szinten tett erőfeszítéseit a béke elősegítése érdekében.

Az elismerés átadására a Path to Peace Foundation (Út a Békéhez Alapítvány) éves gáláján került sor, amelyet Manhattanben rendeztek meg. A rendezvényen jelen volt Gabriele Caccia érsek, a Szentszék ENSZ-missziójának állandó megfigyelője, egyben a Path to Peace Alapítvány elnöke, aki köszöntötte a 29. alkalommal megtartott gála 370 vendégét. 

Az ünnepségen Caccia érsek kiemelte a díjazottaknak „a Közel-Kelet és a világ békéjének és vallásközi harmóniájának szolgálatában” végzett munkáját, és megjegyezte, hogy a jordán király és királyné kitüntetésére először 2015-ben tettek javaslatot. Az érsek elmondta, hogy az Út a Békéhez Alapítvány gyökere a feltámadt Krisztus köszöntése apostolainak: „Béke veletek!”, a közel-keleti kultúrákban elterjedt a békekívánság kifejezése. Caccia érsek rámutatott Abdullah király elkötelezettségére a vallási tolerancia és a felekezetek közötti párbeszéd mellett, továbbá azokra az erőfeszítéseire, amelyekkel az iszlám és a keresztény szent helyeket igyekszik hasemita felügyelet alá vonni. Az érsek kiemelte még a jordán király 2004-es „Ammani üzenet” elnevezésű kezdeményezését is, amely megerősíti, hogy a terrorizmusnak nincs helye az iszlámban, valamint 2010-es javaslatát az éves „vallásközi harmónia világhét” bevezetésére, amelyet az ENSZ Közgyűlése elfogadott.

A Vatikán képviselője méltatta Ránija királynénak az oktatásért, a kultúrák közötti párbeszédért, valamint a fenntarthatóságért, a környezetért és a párbeszédért tett erőfeszítéseit is, amelyek „a fiatalokat helyezik a megoldások középpontjába, és amelyeket áthat a remény”.

A főpásztor üdvözölte, hogy a Jordán Királyság hajlandó befogadni a konfliktusok elől menekülőket, és megismételte Ferenc pápa köszönetnyilvánítását, amelyet 2014-ben az országban tett látogatása során fejezett ki. Ekkor a Szentatya elismerte Jordánia történelmi nyitottságát a palesztin, az iraki és a szíriai menekültek befogadására.

A díjátadón a jordán uralkodó köszönetét fejezte ki az Út a Békéhez Alapítványnak, és a kitüntetést „a jordán férfiak és nők, fiatalok és idősek, muszlimok és keresztények nevében” vette át. II. Abdullah király megjegyezte, hogy „a béke felé vezető utunknak Jeruzsálemen keresztül kell haladnia”. A szent város sok arab kereszténynek ad otthont, akik a világ legrégebbi keresztény közösségének tagjai, és mindenki számára létfontosságú, hogy megvédjük az ottani jelenlétüket. „Jeruzsálem kulcsfontosságú a béke és a stabilitás jövője szempontjából, amelyre mindannyian törekszünk”, és „a béke és az együttélés horgonya kell hogy legyen, nem pedig a félelemé és az erőszaké” – hangsúlyozta a jordán király.

II. Abdullah arra buzdította a nemzetközi közösséget, hogy törekedjen az igazságos és tartós béke megteremtésére, egy kétállami megoldás révén, amely „egy független, szuverén és életképes Palesztin állam létrehozásához vezet, amelynek fővárosa Kelet-Jeruzsálem, és amely Izraellel békében és biztonságban él egymás mellett”. Kiemelte továbbá a kölcsönös tisztelet, az együttműködés és a közös emberség értékét egy jobb világ kialakításában. Hangsúlyozta, hogy a legnehezebb kihívásainkat nem az anyagi javak oldják meg, hanem az, ha az „Istenbe vetett hitünkből, közös emberségünkből és az akaratunkból merítünk, hogy közösen győzzük le a szegénységet és a kétségbeesést, és hogy véget vessünk a megszállásnak és az igazságtalanságnak, hogy segítsük mindenhol a menekültek hazatérését, hogy készen álljunk a széthullott közösségek újjáépítésére, és hogy megújítsuk a reményt, amelyre a fiataloknak mindenütt égetően szükségük van.”

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria