A jordániai keresztények csendesen töltik a karácsonyi ünnepeket a háború miatt

Kitekintő – 2023. november 20., hétfő | 17:28

A Jordán Hásimita Királyságban a keresztény közösségek idén karácsonykor lemondanak az ünnepet általában megelőző és kísérő vidám pillanatokról, a Gázai övezetben zajló hadműveletek ártatlan áldozatai iránti közelség és tisztelet jeleként – számolt be a honlapján november 6-án a Fides missziós hírügynökség.

Nem lesznek karácsonyi vásárok, nem játszanak cserkészzenekarok vagy egyéb zenei együttesek, elmaradnak a koncertek és felvonulások, és nem tartanak ünnepségeket sem, ahol ajándékokat osztanak gyerekeknek.

A karácsonyi ünnepekhez kötődő rendezvények lemondására a jordániai Egyházi Vezetők Tanácsa szólított fel. A november 2-án, csütörtökön, az ammani görögkeleti érsekségen megtartott ülés után a királyságban működő egyházak és egyházi közösségek vezetői közleményt adtak ki, amelyben azt is kérték, hogy a királyság összes templomában a november 12-i, vasárnapi gyűjtésből befolyó adományokat és felajánlásokat a gázai lakosságnak juttassák el.

Minden jordániai keresztényt arra kérnek, hogy az idei karácsonyt józan módon töltsék el, vegyenek részt a liturgikus ünnepléseken és mondjanak le a nyilvános mulatságokról. A közleményben a jordániai egyházi vezetők azt is írták, hogy osztják II. Abdullah király „egyenes állásfoglalását” a Szentföldön elkövetett atrocitásokkal szemben, és támogatnak minden erőfeszítést, hogy „elhallgattassák a háború hangját”.

Forrás és fotó: Fides

Hollósi Judit/Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria