A Katolikus Egyház mozgósítja az erőit Tigré éhező lakosságának megsegítésére

Kitekintő – 2021. március 4., csütörtök | 19:15

Az etiópiai Tigré tartományban az eritreai hadsereg ellenőrzése alatt tartja Adua, Shire és Adrigra városait, valamint a tartomány fővárosa, Mekele útjait és külvárosait. Az aszmarai és az etióp kormány is tagadta a hírt, amelyet azonban a helyi források, humanitárius szervezetek dolgozói, a területen jelen lévő katonai és kormányzati szereplők megerősítenek.

Tigrében, Etiópia északi részén 2020 novembere óta tart a konfliktus, ami miatt súlyos élelmiszerhiány lépett fel – figyelmeztetett már korábban Agigra katolikus eparchája, Tesfaselassie Medhin. Az öt év alatti gyermekek körében egyre többen alultápláltak. Sok asszony segítség nélkül, otthon szül, és nem tudja szoptatni gyermekét, mert nem jut annyi élelmiszerhez, amennyi az anyatejképződéshez nélkülözhetetlen lenne.

Súlyosbítja a helyzetet, hogy nem engedik át a segélyszállítmányokat, így a térség 80 százalékába nem érkezik humanitárius segítség.

Az élelmiszer ára emelkedik, az oltási rendszer összeomlott, körülbelül négymillió ember nem jut egészségügyi ellátáshoz.

A konfliktus miatt 1,3 millió ember az országon belül él menekültként, 60 ezren az országhatárokon túlra, főként Szudánba menekültek, és az infrastruktúrát is károk érték. Egyre gyakoribb a fosztogatás, ami a legszükségesebb szociális ellátást is lehetetlenné teszi. Sok egészségügyi központot megrongáltak, kifosztottak, az ott dolgozók nem kapják meg a fizetésüket, és elhagyják munkahelyüket.  Az Egészségügyi Világszervezet becslése szerint országszerte az egészségügyi ellátó intézmények 22 százaléka működik csak.

Az etióp katolikus egyház az országos karitásszal együtt mozgásba hozta koordinációs hálózatát, hogy felmérje a válságot és megfelelő humanitárius segítséget tudjon nyújtani. Bevonja ebbe az egyházmegyei hivatalokat, a Caritas nemzetközi hálózatának a térségben jelen lévő tagjait és más szervezeteket, köztük a Medici con l’Africa CUAMM (Orvosok Afrikáért) olasz alapítású civil szervezetet, amely több mint egymillió embert részesít orvosi ellátásban. A Caritas Italián keresztül

az Olasz Püspöki Konferencia elnöksége a személyi jövedelemadóból a Katolikus Egyháznak juttatott nyolc ezrelékes felajánlásokból 500 ezer eurót különített el Tigré lakosságának megsegítésére,

hogy élelmet, ivóvizet, elsődleges szükségleti cikkeket, egészségügyi és iskolai felszerelést biztosítsanak, és hogy támogatni tudják a térség egészségügyi létesítményeit, az épületek felújításával és gyógyszerekkel, orvosi eszközökkel.

Az etióp hadsereg november 4-én indított offenzívát a régiót korábban uraló Tigréi Népi Felszabadítási Front (TPLF) ellen, amelyet felkeléssel vádolt. Abidzs Ahmed etiópiai miniszterelnök november végén bejelentette, hogy utasította az ország hadseregét: indítson végső támadást a fellázadt Tigré tartomány fővárosa, Mekele ellen. Az ENSZ Humanitárius Ügyeket Koordináló Hivatala (OCHA) szerint aggasztó mértékben nő az éhezők száma is, az egészségügyi rendszer pedig összeomlott.

*

Etiópiában a lakosság közel kétharmada keresztény, egyharmada muszlim. A 2007-es népszámlálás szerint az emberek 43,5 százaléka az ősi etióp (kopt) keresztény egyházhoz tartozik, amely meghatározó az ország életében. A lakosság 18,6 százaléka a különböző protestáns felekezetek híve (főleg az evangelikalizmusé), 0,7 százalékuk római katolikus. Az oromók egy része, a teljes szomáli nemzetiség, illetve egyéb kisebb népcsoportok az iszlám követői (a teljes lakosság 33,9 százaléka). A hagyományos (törzsi), illetve más vallásúak vagy vallástalanok aránya 3,3 százalék volt a 2007-es népszámlálás idején.

Fordította: Thullner Zsuzsanna

Forrás: Fides; Vatican News

Fotó: Vatican New

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria