A katolikus kortárs zenészek találkozóját online rendezték meg Spanyolországban

Kitekintő – 2020. július 2., csütörtök | 9:46

A spanyol püspöki konferencia ifjúságpasztorációs bizottsága június 26-28. között rendezte meg a Katolikus Kortárs Zenészek VI. Találkozóját, amelynek középpontjában az igazság kérdése áll. Idén a járványra való tekintettel az interneten tartják a rendezvényt.

A háromnapos online program az ifjúság, a hit és a hivatásgondozás témájáról tartott vatikáni püspöki szinódus záródokumentumának 47. pontjából indult ki. „A szinódus elismeri és értékeli, hogy a fiatalok fontosnak tartják a művészet kifejezésének minden formáját. Sok fiatal, aki ezen a téren hasznosítja tehetségét, előmozdítja a szépséget, az igazságot és a jóságot, ezáltal növekedik emberségben és az Istennel való kapcsolatában.

Különleges jelentősége van a zenének, amely folyamatosan jelen van a fiatalok életében, mert a zenekultúra és a nyelvezet érzelmeket vált ki és áthatja az identitást.

A zenei nyelvezet lelkipásztori erőforrást is képvisel, amely a liturgiára és annak megújítására is hatással van” – olvasható a találkozóról kiadott közleményben.

A rendezvényen foglalkoztak az igazságban való társfelelősség témájával, amelyet Carlos Escribano püspök, a spanyol püspöki kar Világiak, Család és Élet Bizottságának elnöke fejtett ki. Megvitatták többek között az igazság hirdetésének és az igazságról éneklésnek a kérdéseit is.

A spanyol ifjúságpasztorációs honlapján olvasható közlemény szerint a találkozót azzal a céllal hozták létre, hogy a zenén keresztül elősegítsék a párbeszédet a fiatalokkal a katolikus identitásról. „A zenére mint a hit nyelvezetének és megnyilvánulásának, valamint az evangélium szolgálatának eszközére tekintenek.”

A háromnapos rendezvényt imavirrasztás zárta, amelyet a YouTube-on élőben közvetítettek. A katolikus kortárs zenészek találkozója egy átfogóbb kezdeményezés része, amelynek a Remény a jelenben elnevezést adta a spanyol püspöki konferencia. Célja, hogy folyamatos képzést, lelki kísérést és szakmai konzultációt biztosítson a zenészeknek, illetve hogy támogatást nyújtson a fiatal tehetségeknek.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Pastoraldejuventud.es

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria