A katolikus szavazók tragédiája – Robert W. McElroy püspök az amerikai elnökválasztás előtt

Kitekintő – 2020. október 28., szerda | 10:38

A Vigilia Szerkesztősége Facebook-oldalán tett közzé egy részletet R. W. McElroy San Diegó-i püspök napokban adott interjújából.

Úgy vélem, az abortusz kitüntetetten fontos kérdés a katolikusok szempontjából – de csak az egyik a sok közül. Aggaszt, hogy ha azt mondjuk, az abortusz a legfontosabb kérdés, választási viszályok közepébe csöppenünk. Az egyház tanítása szerint a pártok értékelésénél a jelöltek többféle tulajdonságát figyelembe kell vennünk, de azt is, hogy milyen álláspontjuk van a katolikus erkölcsi tanítás egy sor fontos tényezőjével kapcsolatban. Az összes ilyen szempontot a közjó fogalma egyesíti magában. A katolikus teológia szerint a közjó az összes társadalmi probléma megoldásának előmozdításával függ össze: a társadalmunkban és a világban élő összes ember életét és méltóságát kívánja biztosítani.

Ha az abortuszt a legfontosabb kérdéssé nyilvánítjuk, akkor egyetlen tényezőre korlátozzuk a közjót. Ezzel viszont eltorzítjuk a katolikus tanítást. Ha azt mondanánk, hogy a mostani választásnál az abortusz a legfontosabb kérdés, akkor politikai kijelentést, nem pedig tanbeli megállapítást tennénk.

Harminc évvel ezelőtt érdekes módon volt már hasonló eset. Akkor is az abortuszt nyilvánították a legfontosabb erkölcsi kérdésnek, azt állítva, hogy az élet kérdése az az alap, amelyre a közjó háza épül, az életvédelem szempontjából pedig a meg nem született életek védelme a legfontosabb. Szerintem viszont mind a ház, mind az alap a Földön nyugszik, a Földet pedig veszély fenyegeti a klímaváltozás miatt: ha az emberiségnek nem nyújt otthont a Föld, akkor sem házunk, sem alapunk nem lesz.

A hívő és hitüket komolyan vevő katolikusoknak az a tragédiájuk, hogy jelenleg az amerikai politika szerkezete teljesen kettéosztja a katolikus tanítást. Bizonyos kérdések esetében a republikánusok jobban képviselik az egyház tanítását: ilyen az abortusz, az eutanázia és a vallásszabadság. Más kérdéseknél a demokraták képviselik az egyházi tanítást: ilyen a klímaváltozás, a szegénység és a rasszizmus problémája. Az a gond, hogy a katolikus választók szó szerint hajléktalanok az USA pártstruktúrájában. Egyetlen olyan politikai erő sincs, amely akár csak megközelítőleg is eljutna a katolikus tanításhoz.

Forrás és fotó: Vigilia Szerkesztősége Facebook-oldala

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria