A kenyai püspökök ellenzik a szenátus életvédelmet is érintő törvénytervezetét

Kitekintő – 2020. augusztus 28., péntek | 9:50

A kenyai főpásztorok és huszonhat életvédő szervezet egy, a reproduktív egészségre vonatkozó törvénytervezet végleges visszavonását kérik közös nyilatkozatukban. „Álláspontunk nem alku tárgya” – szögezik le az aláírók.

A kenyai szenátusban tárgyalt törvénytervezet ellen kiadott közlemény aláírói között a püspöki konferencia tagjai és a parlament katolikus képviselői, keresztény szakemberek fóruma, a kenyai evangéliumi szövetség, katolikus orvosok és ferences szerzetesek szerepelnek. A szenátus egészségügyi bizottságához fordulnak kérésükkel, hogy hallgassák meg azok véleményét, akik ellenzik a törvényjavaslatot, és vonják vissza azt. Közös nyilatkozatukban hangsúlyozzák, hogy a tervezetet külföldi szervezetek támogatják, amelyek célja az abortusz legalizálása egész Afrikában.

A kérdéses törvénytervezet támogatja a béranyaságot is – anélkül, hogy világos képet adna arról, miként szabályoznák; figyelmen kívül hagyva annak negatív következményeit, köztük a gyermek elsődleges érdekét érő károkat. A törvényjavaslat megnyitja az utat az egynemű párok házassága felé is, amely jelenleg illegális Kenyában.

Az aláírók készek fórum indítására, amelyben minden érdekelt fél részt vehet, hogy együtt dolgozzanak ki egy mindenki számára elfogadható törvénytervezetet.

A kenyai püspöki konferencia júniusban közleményt adott ki, ellenezve a törvényjavaslatot, amely a főpásztorok szerint ellenkezik az evangélium tanításával, az alkotmánnyal, az élethez való joggal, a gyermekek és a család védelmével. Júliusban egy másik dokumentumban a katolikus püspökök arra buzdították a keresztényeket és minden jóakaratú embert, hogy védelmezzék a család egységét, a gyermekek méltóságát, a kenyai lakosság és identitás pozitív kulturális és vallási értékeit.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria