A kézfogások és az ikonok megcsókolásának mellőzését kérik a romániai egyházak híveiktől

Kitekintő – 2020. február 27., csütörtök | 21:06

Az első koronavírussal fertőzött beteg regisztrálását követően szinte azonnal, február 27-én a Bukaresti Római Katolikus Érsekség és a Román Ortodox Patriarkátus közleményt adott ki.

A Bukaresti Római Katolikus Érsekség közleményében a megbetegedések megelőzését szem előtt tartva arra kéri a híveket, hogy a templomba lépve ne használják a szenteltvíztartókat a keresztvetéskor, a szentmisék alatt az egymással történő kiengesztelődéskor pedig ne fogjanak egymással kezet.

Az Aurel Percă érsek által aláírt közleményt eljuttatták minden egyházi intézménynek, így minden plébánia, templom, iskola, szociális intézmény részére. A megelőző intézkedéseket, melyek a Bukaresti Főegyházmegye területére hatályosak, az egészségügyben dolgozó szakemberekkel történt egyeztetéseket követően adták ki.

Minden 70 év feletti hívőnek és a különböző betegségekkel szenvedőknek (krónikus betegségekben szenvedő, gyenge egészségi állapotú, stb.) azt tanácsolja az érsek, hogy a rendkívüli helyzetre tekintettel ne járjanak el közösségi szentmisékre és egyéb liturgikus alkalmakra, hanem a bukaresti Szent József-székesegyházból online sugárzott rádió- és interneten elérhető élő televíziós közvetítések segítségével (www.catedralaonline.ro) lélekben kapcsolódjanak be a szentmisékbe, rózsafüzérekbe, keresztutakba, egyéb liturgikus alkalmakba. A templomokban a szentmiséket megelőzően a papság, a ministránsok és a sekrestyések alaposan mossanak kezet.

Egyúttal arra buzdít mindenkit a közlemény, hogy minden megelőzéshez szükséges lehetőséggel éljenek, így például a többszöri és alapos kézmosással, nem fertőtlenített kézzel ne érintsék meg arcukat, illetve minden a hatóság által előirt intézkedést tartsanak be. Utóbbiak betartása nemcsak állampolgári kötelessége, hanem erkölcsi kötelessége is minden hívőnek, a közjó és az élet védelme szempontjából – zárul a közlemény.

A román ortodox egyház arra kéri a híveket, habár a templomi szentképeket rendszeresen fertőtlenítik, hogy ideiglenesen senki se csókolja meg az ikonokat, javasolják, hogy ezt az otthonaikban található ikonok megcsókolásával pótolják.

Azokat az embereket, akiken az egészségügyi hatóság által jelzett influenza- és a koronavírus bármely tünete tapasztalható, arra kérik, hogy a közterületeket és a zsúfolt helyeket kerüljék, beleértve a templomokat is, hogy elkerüljék a fertőzés további terjedését. Arra buzdítanak minden érintettet, hogy a patriarchátus által fenntartott rádió- és televízióadók segítségével kapcsolódjanak be otthonukban a liturgiákba.

Mindazok, akik a kiskanál által történő szentáldozásból adódó fertőzésveszélytől tartanak, kérhetik a papokat, hogy – rendkívüli módon – a nap bármely szakában a betegek számára fenntartott Eucharisztiából részesülhessenek, és ezen alkalmakkal egy csak erre a célra fenntartott kiskanalat otthonról magukkal hozva, annak használatát kérjék – hangsúlyozza a román ortodox egyház szent szinódusa által jegyzett közlemény.

Egyúttal arra szólítanak minden hívőt, hogy tartsa be az állami hatóságok által előírtakat, különös tekintettel az alapvető higiéné megtartására, ami a gyakori kézmosás, a zsebkendőbe történő tüsszentés, stb.

A koronavírust, Románia déli részén, egy Gorj megyei férfinál mutatták ki. A jelenleg karanténban lévő húszéves férfi egyelőre tünetmentes. Azért vettek tőle mintát, mert egyike annak a 44 román állampolgárnak, aki a múlt hét végén érintkezésbe került egy 71 éves olaszországi koronavírus-fertőzéses beteggel, akiről kiderült, hogy kórházba kerülése előtt felesége romániai rokonságánál járt látogatóban.

Fordította: Kuzmányi István

Forrás és fotó: Digi24, Angelus Communication, Basilica.ro 

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria