A kisebbségek védelméről egyeztettek a pakisztáni püspökök

Kitekintő – 2019. július 7., vasárnap | 15:24

Július 4-én Iszlámábádban a pakisztáni püspöki konferencia tagjai találkoztak Imran Khan miniszterelnökkel. Tolmácsolták a keresztények és a kisebbségek aggodalmait, majd felkínálták hozzájárulásukat az ország fő vízgyűjtő medencéinek építéséhez.

Benny Mario Travas püspök, a pakisztáni püspöki konferencia főtitkára a Fides missziós hírügynökségnek elmondta, hogy a találkozó mintegy 30 percen át tartott a miniszterelnök iszlámábádi hivatalában. A főpásztorok beszámoltak Imran Khan kormányfőnek a pakisztáni keresztények aggodalmairól. Ezen kívül a püspöki konferencia és az ország hét katolikus egyházmegyéje nevében felajánlották hozzájárulásukat a vízgyűjtő medencék megvalósításához.

Imran Khan kormányfő szívélyesen fogadta a főpásztorok küldöttségét, és kifejezte elismerését azért a tevékenységért, amelyet az egyház végez, hozzájárulva Pakisztán fejlődéséhez. A miniszterelnök továbbá megerősítette a kormány elkötelezettségét: minden lehetséges erőfeszítéssel válaszolnak azokra a kihívásokra, amelyekkel az országban a kisebbségi vallások közösségeinek kell szembenézniük.

Joseph Arshad érsek, a pakisztáni püspöki konferencia elnöke átadott a miniszterelnöknek egy körülbelül 32 470 euró értékű csekket két vízgyűjtő medence építésére. A főpásztorok tavaly novemberben kezdték el az adományok gyűjtését, hogy támogassák a pakisztáni legfőbb bíróság akkor elnökének kezdeményezését. Az összeg a hívek nagylelkű adakozásának az eredménye.

Samson Shukardin OFM püspök a Fides missziós hírügynökségnek beszámolt arról, hogy a helyi egyház az oktatás és az egészségügyi ellátás terén szolgálja Pakisztán fejlődését kollégiumok, iskolai intézmények, kórházak, szociális művek révén. Az utóbbi években pedig hozzájárulnak a környezetvédelemhez, a globális felmelegedés elleni küzdelemhez. Arra buzdítják híveiket, hogy felelősen használják a vizet és takarékoskodjanak vele. Minden egyházmegye óvja a természeti környezetet, együttműködve a kormányhivatalokkal. Egész Pakisztán területén, a nemzeti Karitász révén több mint tízmillió fa ültetéséhez járultak hozzá – tájékoztatott Samson Shukardin ferences püspök.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria