A koreai egyház Kim Taegon Szent András ereklyéjét ajándékozta egy Burkina Fasó-i plébániának

Kitekintő – 2021. november 30., kedd | 16:59

Az első koreai pap ereklyéjét adományozta november 23-án az ázsiai ország egyháza a Burkina Fasó-i koupélai főegyházmegyének. Az ereklyét az érsekséghez tartozó Szent József-templomban fogják őrizni, amelyet nemrég újítottak fel a Szöulban található joidói plébánia és a szöuli főegyházmegye híveinek adományaiból, a missziós együttműködés és a testvérvárosi kapcsolat részeként.

Kim Taegon Szent András ereklyéjét Andrew Jom Szudzsong érsek adta át a dél-koreai fővárosban a koupélai főegyházmegyét képviselő Julien Kaboré püspöknek. Az eseményen Dzsob Jobi Kó püspök, a tengerentúli missziókért felelős szöuli püspöki helynök is jelen volt, aki köszönetet mondott, illetve biztosította a koreai–francia tolmácsolást.

Andrew Jom Szudzsong érsek kifejezte örömét, hogy Kim Taegon Szent András ereklyéjét egy afrikai országnak ajándékozhatták, épp most, amikor a szent születésének kétszázadik évfordulóját ünneplik. (A jubileumi évet 2020. november 29. és 2021. november 27. között tartották.)

Az érsek így nyilatkozott: „Örömömre szolgál, hogy Kim Taegon Szent Andráson keresztül testvéri barátságot alakíthatunk ki Burkina Fasóval. Úgy hiszem, ez – mint a közösség és missziós együttműködés jele – segíteni fog, hogy mélyebben egyek legyünk Isten szeretetében.”

„Hatalmas megtiszteltetés, hogy Kim Taegon Szent András földi maradványait egy Burkina Fasó-i székesegyházban helyezhetjük el. Ez a szentek egységének és közösségének a jele. Szeretném kifejezni őszinte hálámat Jom érseknek, megköszönve figyelmességét és támogatását Gabriel Sayaogo koupélai érsek nevében” – nyilatkozott Julien Kaboré püspök. Hozzátette: mélyen megérintette a koreai egyház máríromságának története.

Kim Taegon András 1826-ban született Koreában. Tizenöt évesen keresztelkedett meg, majd a makaói portugál szemináriumban tanult. Sanghajban szentelte pappá Jean-Joseph-Jean-Baptiste Ferréol püspök 1844-ben. Szentelését követően visszatért hazájába. Ő volt az első koreai katolikus pap.

Koreába a 17. század elején jutott el a keresztény tanítás. Világi hívek vezették a közösségeket. A 19. században érkezett francia misszionáriusok számukra hirdették az evangélium örömhírét. Az üldözések több hullámban, 1839-ben, 1846-ban és 1866-ban sújtották a keresztény közösségeket.

András a Csoszon-dinasztia idején kitört keresztényüldözés vértanúja lett 1846-ban. Mielőtt megkínozták és lefejezték, ezt írta: „Az Úr szántóföldjévé teszi a világot. Mi, emberek vagyunk a rizsföld, amelyet kegyelemmel trágyáz, megtestesülése és megváltása által vérével öntöz, hogy növekedjünk és érlelődjünk. Amikor majd az ítélet napján elérkezik a begyűjtés ideje, mindaz, akit a kegyelem megérlelt, a mennyországnak fog örvendezni, mint Isten fogadott fia.”

Kim Taegon Szent Andrással együtt szeptember 20-án 103 koreai vértanút ünnepel az Egyház.

Julien Kaboré püspök az évforduló apropóján tanulmányozta a koreai egyház vértanúinak történetét. Mint elmondta, törekszik arra, hogy az ereklye átadásához kapcsolódóan különleges, spirituális kapcsolat alakulhasson ki a koreai és a Burkina Fasó-i egyház között. Kaboré püspök együtt mutatott be szentmisét püspöktársával, Dzsob Kóval, s találkozott a joidói plébánia híveivel is, akiknek kifejezte a koupélai közösség háláját.

Burkina Faso nyugat-afrikai állam. Nevének jelentése moré és dioula nyelven: becsületes emberek országa. Az ország területe: 274 200 km², lakossága 19 193 382 fő. Vallási megoszlás: muszlim 60,5%, keresztény 24%, törzsi vallású 15,3%.

Fordította: Baranyai Judit

Forrás: Fides

Fotó: Catholic Archdiocese of Seoul

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria