A Kőrösi (Križevci) Egyházmegye püspökévé szentelték Milan Stipićet

Kitekintő – 2020. október 19., hétfő | 13:45

Ferenc pápa március 18-án új főpásztort nevezett ki a Horvátország, Bosznia-Hercegovina és Szlovénia egész területét lefedő görögkatolikus Kőrösi (Križevci) Egyházmegye élére. Milan Stipićet október 17-én szentelték püspökké és iktatták be hivatalába.

A szertartást az egyházmegye központjában, a horvátországi Kőrösön (Križevci) tartották, és a járványhelyzetre való tekintettel szabad téren: a Szentháromság-templom mellett felállított oltárnál. Az eseményen mintegy harminc püspök vett részt: Horvátország, Bosznia és Hercegovina püspökei mellett Ukrajna, Szlovákia, Magyarország, Észak-Macedónia és Szerbia görögkatolikus hierarchái. Az ünneplők között volt Kocsis Fülöp érsek-metropolita, Szocska A. Ábel nyíregyházi megyéspüspök, valamint Papp Tibor, a Nyíregyházi Egyházmegye főhelynöke is.

Jelen voltak a horvát köztársasági elnöki hivatal, valamint a horvát kormány és más közigazgatási és kulturális intézmények képviselői.

A szentelő főpásztorok Nikola Kekić, Križevci emeritus püspöke, Josip Bozanić bíboros, zágrábi érsek-metropolita, Giorgio Lingua érsek, a Horvát Köztársaság apostoli nunciusa, valamint Želimir Puljić zadari érsek, a horvát püspöki konferencia elnöke voltak.

*

Milan Stipić 1978. december 28-án született Bosanki Noviban (Bosznia-Hercegovina). Az általános iskola elvégzése után jelentkezett a zágrábi kisszemináriumba. 1997-ben folytatta tanulmányait a zágrábi teológiai karon a helyi papnevelő intézet növendékeként. 2003. október 18-án szentelték a Kőrösi Egyházmegye papjává.

Parókusi szolgálatot töltött be Kašt és Radatovići egyházközségeiben. 2007-től archipresbiter; a dalmáciai görögkatolikusok lelkipásztori ellátásáért felelt. 2012 és 2019 között Jastrebarsko parókusa volt.

2019. március 18-án kinevezték a görögkatolikus Kőrösi Egyházmegye sede vacante kormányzójává, miután a Szentszék elfogadta Nicola Kekić megyéspüspök lemondását. 2020. szeptember 8-án a Szentatya az egyházmegye püspökévé nevezte ki.

Forrás: Nyíregyházi Egyházmegye

Fotó: Irma Vargić/ePodravina.hr/Nyíregyházi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria