A Krisztus Légiója feltárta a szerzetesrend tagjai által kiskorúak ellen elkövetett visszaéléseket

Kitekintő – 2021. március 25., csütörtök | 16:15

A Krisztus Légiója Kongregáció március 21-én közzétette azoknak a papoknak és diakónusoknak az adatait, akiket bűnösnek találtak a gyermekek és serdülők elleni szexuális visszaélésekben 1941–2020-ig vizsgált esetekben. 170 áldozatról tudnak, közülük 60 szenvedett el visszaélést a kongregáció alapítójától.

A Krisztus Légiója Kongregáció együtt szenved a fájdalom és a botrány miatt, amit egyes tagjaik okoztak a múltban a visszaélések áldozatainak, családjuknak és az egész egyháznak. Elkötelezik magukat a bocsánatkérés folyamatában, számos kezdeményezést vállalnak a kiskorúak és sérülékeny felnőttek védelmében – olvasható a rend honlapján megjelent közleményben, melyet Feltárni az igazat, igazságot tenni és gyógyítani címmel tettek közzé.

Eddig 27 légiós papról bizonyosodott be, hogy szexuálisan visszaéltek kiskorúakkal. Ez a szám a Krisztus Légiója történetében összesen felszentelt 1380 pap 2 százalékát teszi ki. Kiskorúakkal szemben elkövetett szexuális zaklatás miatt 2016 óta nem tettek feljelentést a kongregáció papjai ellen. A 27 érintett papból három meghalt, mielőtt sor került volna a polgári peres eljárásra, kettőt büntetőperben ítéltek el. A többiek ellen eddig különböző okokból nem folytatták le az eljárást, mint például az egyes országokban érvényben lévő törvények vagy az elévülés ideje miatt. Ami a kánonjogi eljárásokat illeti, a 27 papból kettő az ítélethozatal előtt halt meg, 16-ot megbüntettek, jelenleg nyolcan állnak kánonjogi eljárás alatt, egyet ítélet nélkül fölmentettek szolgálata alól. A Szentszéktől azt kérték, hogy az eljárás lefolytathatósága érdekében nyolc esetben ne vegye figyelembe az elévülést.

Az ismert áldozatok száma mintegy 170 kiskorú, többségében 11–16 év közötti serdülő fiú volt. Közülük mintegy ötven áldozattal békítő és kiengesztelő eljárást folytattak le, azzal a szándékkal, hogy ezt a többi áldozattal is elvégezzék, amennyiben igénylik. A 170 abúzust szenvedett kiskorúból hatvannal az alapító, Marcial Maciel Degollado élt vissza.

„Felelősen akarunk munkálkodni az igazság kiderítéséért. Ezért készek vagyunk meghallgatni esetleges további áldozatokat, akiknek még nem volt alkalmuk jelenteni, amit az elmúlt években szenvedtek el.” A Krisztus Légiója Kongregáció intézményes csatornát hozott létre az abúzusok bejelentésére, ahol független, szakértői segítséget nyújtanak az áldozatoknak.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Krisztus Légiója Kongregáció

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria