Nincs abortuszhoz való jog – A lengyel katolikus püspöki kar az Európai Parlament határozatáról

Kitekintő – 2020. december 4., péntek | 13:59

Az Európai Unió Alapjogi Chartája, amelyre hivatkozva az Európai Parlament (EP) határozatban ítélte el az abortusztörvény ügyében hozott lengyel alkotmánybírósági döntést, leszögezi, hogy minden emberi lénynek joga van az élethez – mutatott rá Stanisław Gądecki érsek, a Lengyel Püspöki Konferencia elnöke, az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsának (CCEE) alelnöke december 3-i nyilatkozatában.

„A dokumentum szerzői teljes mértékben el akartak határolódni az eugenika (a biológiailag gyengébb lények szelektálása) dicstelen gyakorlatától. Belefoglalták a szövegbe, hogy az orvostudomány és a biológia területén tiszteletben kell tartani az eugenikus praktikák tilalmát, különösen azokét, amelyek célja emberi személyek szelektálása. Az Európai Unió ezzel elismeri, hogy az emberi személy méltósága és élethez való joga a demokrácia és jogállam alapvető feltétele” – írta az érsek.

Felhívta a figyelmet, hogy „az emberi élet védelmének szabályozása nem tartozik az Európai Unió hatáskörébe, amint erre az Európai Bizottság többször emlékeztetett, képviselői kérdésekre válaszolva”.

Az európai parlamenti állásfoglalásnak már a címe is megtévesztő – utalt Gądecki érsek arra, hogy az EP-képviselők által megszavazott dokumentum „a lengyel nők abortuszhoz való jogáról” szól. Ilyen jog nemcsak az etika, hanem a nemzetközi jog fényében sem létezik, hangsúlyozta. Hozzátette: semmilyen demokratikus jogrend nem rögzítheti egy ártatlan ember megölésének jogát.

Az érsek elutasította az úgynevezett jogi kompromisszumot is az abortusz ügyében. Ez bizonyos élethelyzetekben a választás lehetőségét biztosítaná a terhesség esetleges megszakítására. „Az élethez való jog alapvető emberi jog, mindig elsőbbsége van a választás jogához képest, hiszen senki nem dönthet önkényesen egy másik ember megöléséről” – érvelt a főpásztor.

Az említett kompromisszum nem veszi figyelembe a vita harmadik, legfontosabb alanyait, vagyis a meg nem született gyermekeket, az ő elvehetetlen jogukat az élethez – áll a nyilatkozatban.

Emlékeztetett arra, hogy Ferenc pápa az utóbbi időben többször nyilatkozott az élet védelméről, az október végi általános kihallgatáson pedig a lengyelekhez fordulva kijelentette: kéri Istent, hogy „minden ember szívében ébressze fel a tiszteletet, különösen a leggyengébb, védtelen testvéreink élete iránt”.

Az EP azt követően fogadta el állásfoglalását, miután a varsói alkotmánybíróság októberben úgy ítélt: a lengyel alkotmányt sérti az az előírás, amely lehetővé teszi a terhesség mesterséges megszakítását, amennyiben az orvos valószínűsíti, hogy a megfogant gyermek súlyos egészségkárosodással fog világra jönni.

Az EP-képviselők szerint a lengyel alkotmánybíróság döntése sérti a terhes nők jogait, akiknek magzatuk súlyos és visszafordíthatatlan károsodása esetén joguk van a „választásuk szerinti védelemhez”, és felszólították Lengyelországot az alapvető európai értékek és a jogállamiság tiszteletben tartására.

Forrás: MTI

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria