A lengyelek Mária közbenjárását kérik Szent II. János Pál pápa napján

Kitekintő – 2020. szeptember 28., hétfő | 15:56

Huszadik alkalommal rendezik meg Lengyelországban „a pápa napját”, melyet október 11-én tartanak Szent II. János Pálra emlékezve. Idén hátrányos helyzetű fiatalok támogatására gyűjtenek. A püspökök a Szűzanya közbenjárására bízzák hazájukat.

A nagy pápa püspöki jelmondatát választotta a lengyel katolikus egyház az október 11-i ünnep mottójául: „Totus tuus” („Egészen a tiéd”). A püspöki konferencia alapítványa (Dzielo Nowego Tysiaclecia – az Új Évezred Műve) szervezi a kezdeményezést, mely hátrányos helyzetű fiataloknak biztosít ösztöndíjat.

„A pápa napja” Szent II. János Pál emlékét idézi, és idén a máriás lelkület, a Szűzanyára való teljes ráhagyatkozás a témája. (Az Új Évezred Műve Alapítványt Szent II. János Pál hetedik lengyelországi apostoli útját követően, 2000-ben hozta létre a lengyel püspöki konferencia – a szerk.)

A lengyel püspökök üzenetet fogalmaztak meg az ünnepre, melyet október 4-én az ország valamennyi templomában felolvasnak. A dokumentumban kiemelik, hogy Mária személye, közbenjárása és oltalma különösen fontos volt Wojtyła pápa életében és szolgálatában. Elegendő, ha a Szent Péter téren ellene elkövetett merényletre gondolunk.

1981. május 13-án, a Fatimai Szűzanya ünnepén lőttek rá a Szentatyára. A fatimai jelenések első napja és a merénylet időpontja közti egybeeséssel kapcsolatban Szent II. János Pál pápa így nyilatkozott: „Nem tudom, ki adta a fegyvert a gyilkos kezébe, de azt tudom, hogy ki térítette el a golyót, egy láthatatlan kéz, egy anyai kéz irányította.”

Egy évvel a merénylet után a Szentatya Fatimába zarándokolt, hogy hálát adjon a Szűzanyának. A lövedéket, amely megsebesítette, ma is a fatimai Mária-szobor koronájában őrzik. A Szent Szűz kérésének eleget téve a pápa 1984-ben felajánlotta az emberiséget Mária Szeplőtelen Szívének.

A lengyel püspökök üzenete így folytatódik: Lengyelország egész történelme arról tanúskodik, hogy mennyire bíztak a lengyelek Isten Anyjának közbenjárásában. A főpásztorok arra buzdítják a híveket, hogy kövessék mindig híven Mária iskoláját. Ő megtanítja nekünk, hogyan bízzuk rá magunkat teljesen Isten szavára és a mások iránti szeretetre.

Imádkozzuk mindennap a rózsafüzért! Legyen a szentolvasó a házastársak és az egész család közös imája, az egyedül élők, a betegek és a szenvedők fohásza, vagy éppen azoké, akik karanténban vannak a koronavírus miatt. Lehet imádkozni, miközben a munkába tartunk, iskolába, egyetemre vagy vásárolni megyünk. Ez arra tanít minket, hogy meghalljuk a Szentlélek sugallatát, hogy szeressük Jézust, szolgáljuk az Egyházat, megéljük a hitünket, alázatosak, engedelmesek és önzetlenek legyünk – olvasható a püspökök üzenetében.

A lengyel főpásztorok végül emlékeztetnek, hogy a pápa napján, október 11-én gyűjtést rendeznek a templomokban, amely által a hívek támogathatják az Új Évezred Műve Alapítvány ösztöndíjait. Az így nyújtott támogatással fejezhetjük ki szolidaritásunkat és irgalmunkat a nehéz anyagi és emberi helyzetben lévő fiatalok felé – zárul a Lengyel Püspöki Konferencia üzenete.

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria