A macedónnal együtt már 34 nyelven működik a Vatican News honlap

Kitekintő – 2019. április 11., csütörtök | 16:39

Egy hónappal azelőtt, hogy Ferenc pápa Észak-Macedóniába látogat, április 8-án elindult a Vatican News honlap macedón nyelvű változata. Így már 34 nyelven – melyek 12 különböző ábécéhez vagy írásrendszerhez tartoznak – működik a vatikáni hírportál.

Észak-Macedónia kétmillió lakosából alig húszezer fő katolikus, akiknek háromnegyede a bizánci rítust követi. A hívek ezentúl anyanyelvükön tájékozódhatnak Ferenc pápa tevékenységéről, az egyetemes Egyház eseményeiről; a vatikáni honlap hírt ad a helyi egyház életéről is. A Vatican News új aloldala a macedón helyi egyházzal együttműködésben valósult meg

Ferenc pápa alig egy hónap múlva, május 7-én látogat el Észak-Macedóniába. A szkopjei püspök, Kiro Sztojanov szerint a macedón Vatican News elindulása a pápalátogatás egyik korai gyümölcse.

*


A macedón honlap társszerkesztői:

balról Goce Kosztov atya, Jadranka Cadinovszka,
Dance Icheva és Goran Gogov

A Vatican News elődje, a Vatikáni Rádió honlapja olvasható volt macedón nyelven. A Ferenc pápa által 2015-ben elindított szentszéki kommunikációs reform keretében egy dikasztérium alá rendelték az eddig önállóan működő szentszéki kommunikációs egységeket: a Vatikáni Rádiót, a Vatikáni Televíziót, a L’Osservatore Romano vatikáni napilapot, a Szentszék sajtószolgálatát, a fotószolgálatot és a Vatikáni Könyvkiadót. A fejlesztések eredményeként mind több nyelven érhető el Vatican News honlap – magyar nyelven például 2018 májusától.

Andrea Tornielli, a vatikáni Kommunikációs Dikasztérium főszerkesztője elmondta: „A kezdeményezés célja, hogy megújult és élőbb legyen a honlap. Sztojanov püspök és egy háttércsapat segítségének köszönhetően sikerült létrehozni a macedón nyelvű oldalt, ami sokat jelent majd a számbelileg ugyan apró, de annál élőbb és fontos katolikus közösségnek Észak-Macedóniában.”

A macedón katolikusok az ország lakosságának kevesebb mint egy százalékát teszik ki. Ferenc pápa nem sokkal megválasztása előtt leszögezte: „Az Egyháznak ki kell lépnie önmagából és a perifériák felé indulnia, nemcsak földrajzi, hanem egzisztenciális értelemben is.” Hűen a Vatikáni Rádió küldetéséhez, mely közel kilencven éve szól a világ minden hívőjéhez, a Vatican News most különböző nyelvű internetes oldalain keresztül terjeszti az örömhírt a Föld minden sarkán.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria