A Máltai Szeretetszolgálat a népek közötti béke megteremtéséért

Kitekintő – 2022. június 28., kedd | 10:35

Az új-delhi Jawaharlal Nehru Egyetem és a Liszt Intézet Magyar Kulturális Központ Delhi szervezésében tartott konferencián tanácskoztak a nemzetek közötti béke megteremtésének lehetőségéről indiai és európai szakemberek június 24–25-én. A konferencián a Magyar Máltai Szeretetszolgálat részéről a szervezet nemzetközi kapcsolatainak vezetője, Solymár Dániel tartott előadást.

A népek közötti béke kérdése minden korban kiemelt szerepet kapott a teológia, a politikatudomány és a nemzetközi kapcsolatok rendszerében, de talán régen volt akkora jelentősége, mint napjainkban. A Közel-Keleten, Észak-Afrikában, a szubszaharai térségben és Ázsia egyes területein folyamatos, évtizedek óta tartó feszültségben élnek az emberek. Európában pedig az orosz–ukrán konfliktus következtében a második világháború óta nem tapasztalt fenyegetettség és menekültválság előtt állunk. Ebben a geopolitikai környezetben minden népnek, egyháznak és társadalmi szervezetnek alapvető feladata a közös haza, az atyai ház védelme, a párbeszéd szüntelen keresése és a másikkal való kiengesztelődés megtalálása – ebben az összefüggésben tartott előadást Solymári Dániel az Új-Delhiben megrendezett India és az Európai Unió: A vallás és kultúra szerepe a béketeremtés című nemzetközi konferencián.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat nemzetközi humanitárius tevékenysége a sérülékeny, segítségre szoruló emberek megsegítése mellett az adott terület békéjét, az ott élők társadalmi fejlődését célozza. Solymári Dániel előadásában Amartya Sen Nobel-díjas indiai közgazdász gondolatából indult ki, amikor a szervezet külföldi segélymunkáját mint a népek közötti béke megteremtésének eszközét mutatta be.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat 1989-es megalakulása után ugyanis történelmi események forgatagába került. A társadalmi szolidaritás konkrét megnyilvánulásait érzékelő közvélemény bizalommal fordult a szervezet felé, és a magyar kormányzati szervek is olyan szociális kihívások kezelését bízták rá, melyeket a társadalom igazgatási, szociális és egészségügyi szervezetei nem vagy csak részben tudtak megoldani. Ennek eredményeként Magyarország legnagyobb és legszélesebb körben tevékenykedő karitatív szervezetévé és egyben a legnagyobb szociálisintézmény-fenntartóvá vált a Máltai Szeretetszolgálat, amely honi feladatai mellett külföldön, a perifériákon is kiemelkedően aktív.

A magyar máltaiak jelenleg tizenöt országban dolgoznak, saját programokkal segítve a népek közötti békét – ismertette az indiai konferencián a szervezet nemzetközi kapcsolatainak felelőse, aki Ferenc pápa Fratelli tutti  (Mindnyájan testvérek) kezdetű enciklikájának bemutatásával vezette le a béke és szüntelen párbeszéd keresésének jelentőségét, amelyet a magyar segélyszervezet és a Szuverén Máltai Lovagrend humanitárius diplomáciai eszközökkel a világ közel 150 országában végez.

Forrás és fotó: Magyar Máltai Szeretetszolgálat

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria