A migráció korunk legnagyobb jele – A világ vallási vezetői a határok nélküli békére hívnak

Kitekintő – 2019. szeptember 18., szerda | 13:56

Szeptember 17-én, a Sant’Egidio közösség által Madridban szervezett béketalálkozó harmadik, utolsó napján a világ vallási vezetői békefelhívást írtak alá, békeölelést váltottak és elkötelezték magukat a határok nélküli béke építése mellett.

A találkozó utolsó napjának estéjén minden vallás külön helyszínen – a keresztények az Almudena katedrálisban ökumenikus imádságon –, a saját vallási hagyománya szerint imádkozott az Úrhoz a békéért. Ezt követően az imádságok helyszínéről a katedrális melletti térre vonultak az ünnepélyes zárószertartásra.

A rendezvény kezdetén Carlos Osoro bíboros, madridi érsek köszöntötte a résztvevőket. Hangsúlyozta, hogy fontos világos döntéseket hozni és kiállni a találkozás kultúrája mellett. Ajándéknak nevezte az elmúlt napokat Madridban, ahonnan a résztvevők úgy térnek haza, hogy a világ magvetői lesznek ott, ahol élnek. A boldogmondások mintájára, mintegy áldásként, nyolc pontban foglalta össze, miért boldogok, akik részt vesznek a párbeszédben, a határok nélküli béke keresésében.

Boldogok vagyunk, ha meghallgatjuk mások szenvedését; ha megértjük, hogy a háború az egész emberi testvériségen ejt sebet; ha nem maradunk közönyösek a világ számos konfliktusa előtt. Boldogok, akik éreztetik közelségüket azokon a vidékeken, amelyeket fegyverek tartanak rettegésben; akik imádsággal és a szolgálattal közvetítik a rászorulók felé szeretetüket; akik eljuttatják az erőszak és a halál magvetőihez a hívást, hogy ne semmisítsék meg testvéreiket; akik a találkozás és a kiengesztelődés útját választva békét teremtenek és reményt adnak; akik felfedezik, hogy az ellenség testvér, akit meg kell győzni, hogy a másiknak is joga van a teljes élethez.

Ebben a zárószertartásban már megéljük a határok nélküli világ örömét – kezdte beszédét Marco Impagliazzo, a Sant'Egidio közösség elnöke. Hozzátette: büszkék vagyunk különbözőségeinkre, és ez nem áll szemben a béke egységével.

A vallások imádságainak helyszíneiről fohász száll fel az Úrhoz: „Jöjjön el a béke!” Mindenki imádkozva fordul az ég felé elkeseredésében és örömében. A menny nincs határok közé zárva. A háborútól, a nyomortól szenvedő embernek nincs bőrszíne, nemzetisége, amikor az ég felé fordul a szabadulás reményében.

A világ egy globális falu, közös otthon, a szomszéd ház nem az idegen háza, hanem a rokoné. Csak akkor folyik a béke biztonságos folyója a falu házai között, ha a párbeszéd hídjait építjük. A vallás embereinek vállalniuk kell a korlátok lerombolásának, a világ egységesítésének prófétai feladatát. Isten soha nem oszt meg, hanem egyesít minket – hangsúlyozta a közösség elnöke.

Ezt követően Alejandro Solalinde mexikói pap kapott szót, aki országában védelmezi a migránsokat, küzd a kábítószer-kereskedelem és a korrupció ellen. Beszédében elmondta: a migráció korunk legnagyobb jele, Isten a vándorlókon keresztül szól a világhoz.

A vándorlók felhívják a figyelmünket arra, hogy a világban valami elpusztult. Szülőhelyük is elpusztult, és keresik a helyet, ahol teljes életet élhetnek. Jelei a posztmodern világ hanyatlásának, a materialista fogyasztói kultúra végét hirdetik. Lehetőséget jelentenek számunkra arra, hogy jobban megéljük a hitünket az Istenben, aki mindenki Istene, aki mindenkivel ott van úton. Az Egyháznak megtanítják, hogy mindannyian zarándokok vagyunk. Alejandro Solalinde köszönetet mondott, amiért a Sant’Egidio közösség segít, hogy a befogadás helyein úgy fogadják az elvándorlókat, mint magát Jézust.

 

A háborúban szenvedőkért, a terrorizmus, az erőszak áldozataiért tartott egyperces csend után felolvasták a 2019-es találkozó békefelhívását. „Aggódunk a jövő nemzedékekért, mert látjuk, hogy az egyetlen közös bolygónkat néhányan úgy használják, mintha csak az övék lenne” – áll a felhívásban. A világ vallási vezetői szerint a háború, a népvándorlás, a globális felmelegedés, a nukleáris fenyegetés nem csak egy nemzet ügye, szükség van mindenki összefogására. Kérik mindenkitől, a politikai vezetőktől, a világ leggazdagabb embereitől, a jóakaratú emberektől, biztosítsák az erőforrásokat, hogy ne kelljen minden évben gyerekek millióinak meghalniuk a gondoskodás, gyógykezelés hiánya miatt; hogy járhasson iskolába az a sok millió gyerek, aki most még nem járhat.

A vallások előtt két út áll: a lelki-szellemi egységért munkálkodnak, vagy hagyják, hogy eszközök legyenek azok kezében, akik a határokat és a konfliktusokat szentesítik. A vallási vezetők elkötelezik magukat az imádság mellett, kérik az Úrtól a türelmes párbeszéd erejét, a bölcs és szelíd beszéd képességét. „Isten és az imádság segítségével lehetséges a határok nélküli béke” – zárult a felhívás.

Ezt követően gyerekek mentek fel a színpadra, átvették a vallási vezetőktől a felhívás egy-egy példányát, amit átadtak az első sorban helyet foglaló politikai vezetőknek. A világ nagy vallásainak vezetői végül aláírásukkal tettek hitet a felhívásban megfogalmazott értékek mellett, és meggyújtottak egy-egy gyertyát a nagy közös kandeláberen.

Fotó: Merényi Zita

Thullner Zsuzsanna/Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria