A Moneyval elismeri a Szentszék pénzmosás és terrorizmusfinanszírozás elleni intézkedéseit

Kitekintő – 2021. június 11., péntek | 9:00

Közzétették az Európa Tanács ellenőrző szervének (Moneyval) jelentését, mely a vatikáni intézkedések hatékonyságát vizsgálta a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása elleni küzdelemben. Öt lényegi, hat mérsékelt hatékonyságú besorolást kapott a Szentszék, alacsony hatékonyságút pedig egyáltalán nem.

Az Európa Tanács pénzmosás és terrorizmusfinanszírozás megelőzésével foglalkozó szerve, a Moneyval most először értékelte a Szentszék és Vatikánvárosi Állam intézkedéseinek hatékonyságát ezen a téren. A több mint kétszáz oldalas jelentés pozitív mérleget vont, ezért a Szentszék elégedettségének adott hangot. Mint ismeretes, a Vatikán 2011 óta tagja az Európa Tanács állandó ellenőrző szervének. Ferenc pápa tavaly októberben fogadta a Moneyval bizottságának szakembereit, akik időszakos ellenőrzésre érkeztek a Vatikánba.

Hozzájuk intézett beszédében a pápa elmondta, olyan tiszta pénzügyi tevékenységre van szükség, amely az ember, kiváltképpen is a leggyengébbek szolgálatában áll. Ez a munka különösen közel áll a Szentatya szívéhez: a tiszta pénzügyek védelmében végzik tevékenységüket, amelynek területén megakadályozzák, hogy „a kufárok abban a szent templomban folytassák a nyerészkedést, amely maga az emberiség”. Az Európa Tanács bizottsága 2020. szeptember 30-án érkezett a Vatikánba, hogy felmérje a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása elleni intézkedéseket. 2019-ben állapodtak meg erről a látogatásról, amely időszakosan ismétlődik azokban az intézményekben, amelyek csatlakoztak a Moneyvalhoz.

Ferenc pápa egy évvel ezelőtt emlékeztetett, hogy a vatikáni rendszer folyamatosan újabb intézkedéseket hoz a pénzkezelés átláthatósága terén, illetve a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása ellen. 2020. június 1-jén a pápa kiadott egy motu propriót annak érdekében, hogy a Vatikán hatékonyabbá tegye az erőforrások kezelését és elősegítse az átláthatóságot, az ellenőrzést és a versenyt a közbeszerzési eljárásokban. Szintén tavaly, augusztus 19-én a Vatikáni Kormányzóság elnöke elrendelte a Vatikánvárosi Államhoz tartozó önkéntes szervezetek és jogi személyek számára a gyanús tevékenységek bejelentési kötelezettségét a Pénzügyi Információs Hatósághoz.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria