A monoteista ábrahámi vallások elutasítják az eutanáziát és az asszisztált öngyilkosságot

Kitekintő – 2019. október 30., szerda | 13:08

Az emberi élet utolsó szakaszával kapcsolatban írtak alá közös nyilatkozatot október 28-án a Vatikánban, a Pápai Életvédő Akadémia székházában a kereszténység, a zsidóság és az iszlám képviselői. Elkötelezik magukat az élet védelmében a halál pillanatáig, nemet mondanak az eutanáziára és az asszisztált öngyilkosságra.

A nyilatkozat főbb pontjait Abraham Steiner rabbi, az izraeli országos bioetikai tanács társelnöke olvasta fel; ő javasolta a kezdeményezést Ferenc pápának. A dokumentum szövegét egy vallásközi csoport dolgozta ki, a Pápai Életvédő Akadémia irányításával. Az aláíráskor jelen volt több bíboros, David Rosen rabbi, valamint Syamsul Anwar, az indonéz Muhammadiyah iszlám szervezet központi bizottságának elnöke. Többen üzenetet küldtek, köztük Hilarion metropolita is.

Vincenzo Paglia érsek, a Pápai Életvédő Akadémia elnöke szerint világos és egyértelmű állásfoglalásról van szó. Nem akarjuk előidézni a betegek halálát, sem pedig hozzásegíteni őket az öngyilkossághoz – fejtette ki az érsek, aki a közös nyilatkozat aláírása alkalmából szervezett ünnepséget vezette.

Beszédében hangsúlyozta, nagyon fontos, hogy a három monoteista vallás képviselői újra kiálltak az emberi élet védelmében. Az ember a halál közeledtével törékennyé és kiszolgáltatottá válik. Az eutanázia és az asszisztált öngyilkosság nemcsak a modern orvostudomány, hanem a kortárs kultúra számára is meghatározó kérdések.

Az orvoslás – hiteles jelentése szerint – nem a páciensek életével való rendelkezés, mivel az életnek véget vetni azt jelenti, hogy megtagadjuk az értelmét. Az orvostudománynak nem az a feladata, hogy mindenáron visszaadja a betegek egészségét, vagy meghatározatlan időre meghosszabbítsa az életüket, hanem az, hogy gondozza az embert akkor is, ha a betegsége gyógyíthatatlan. E tekintetben ajánlatos a palliatív kezelések alkalmazása, amelyek a gyógyíthatatlan betegségek fájdalmas tüneteit enyhítik – fejtette ki a Pápai Életvédő Akadémia elnöke. – A halálhoz vezető fájdalmas úton lelkileg is támogatni kell a betegeket és a hozzátartozókat. Ebben vallásközi és ökumenikus konszenzus született.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria