A moszkvai pátriárka körmenetet vezetett a járvány megszűnéséért

Kitekintő – 2020. április 4., szombat | 14:05

Kirill pátriárka április 3-án, pénteken délután 4 órakor a Gyengédség Istenanyja ikonjával körmenetet vezetett rezidenciájának templomától az Urunk megjelenése-székesegyházig, ahol este 6 órakor isteni liturgiát tartott, és imádkozott a Boldogságos Szűz Mária közbenjárását kérve.

Szarovi Szent Szerafim, az orosz ortodox hívők talán legkedveltebb szentje az „Örömök örömének” nevezte a Gyengédség Mária-ikonját, amelytől sosem vált meg. Szobájában őrizte, és mindennap imádkozott hozzá.

Április 3-án, pénteken délután ez a szent ikon járta végig Moszkva utcáit, és a hívek Szűz Mária közbenjárását kérték, hogy megszabaduljanak a koronavírus okozta járványtól. A körmeneten mininális számban vettek részt a járványhelyzetre való tekintettel. A kezdeményezés kapcsán Kirill pátriárka felhívásában azt kérte a hívektől, hogy otthonról kapcsolódjanak be és kövessék a körmenetet. Imádkozzák együtt a Legszentebb Istenszülő, a Theotokos himnuszát, és mondjanak el egy másik imát a vírus megszűnéséért.

A remete Szerafim (1759–1833) a szarovi erdőben talált rá a Mária-ikonra és onnantól kezdve csodatevőként tisztelte. A hagyomány szerint a halála előtti estén húsvéti himnuszokat énekelt; a következő reggel a Gyengédség Istenanyja ikon előtt térdelve találtak rá, kezeit keresztbe fonva a mellkasán, és csukott szemmel.

A ciprusfa keretes, vászonra festett, 67×49 centiméteres ikont később áthelyezték a divejevói női kolostorba, amely az orosz ortodox hívek fontos zarándokhelyévé vált. Már a 19. században több száz kilométert is megtettek a zarándokok, hogy leróhassák tiszteletük a Szűzanya-ikon előtt. 1927-ben a bolsevikok bezárták a kolostort, az ikont azonban megmentették és titokban őrizték a hívők évtizedeken keresztül.

1991 júniusában II. Alekszij moszkvai pátriárka áthelyeztette a patriarkális rezidencia templomába, ahol ma is megtalálható. Minden évben egyszer, a Boldogságos Szűz Mária magasztalásának ünnepe alkalmával, amelyet nagyböjt ötödik szombatján tartanak az orosz ortodox egyházban, Szent Szerafim Gyengédség-ikonját körmenetben az Urunk megjelenése-székesegyházba viszik, amely évtizedekig a patriarkális templom volt.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria