A mozambiki Pemba püspöke elítéli a muszlim fegyveresek támadásait

Kitekintő – 2019. július 26., péntek | 16:25

A közép-afrikai Mozambik északi részén, Cabo Delgrado tartományban immár másfél éve vannak jelen olyan ismeretlen hátterű erők, amelyek saját érdekeiket akarják érvényesíteni. Emberek százait gyilkolták már meg, falvakat, templomokat, mecseteket gyújtanak fel és kegyetlen pusztítást végeznek mindenfelé.

Luiz Fernando Lisboa pembai püspök bátor hangú, nyílt levélben fordult Cabo Delgrado lakosságához és elítélte a kialakult helyzetet. A tartományban 2017 szeptembere óta folyamatos támadásokat hajtanak végre muszlim fegyveresek, akik a környező országokból származnak vagy az országon belüli lázadók.

Értékes ásványokban, elsősorban rubinban gazdag régióról van szó, ahol jó termőföldek találhatók és fakitermelés folyik.

„Cabo Delgrado minden jóakaratú emberéhez fordulok felhívásommal, hogy ne nyugodjunk bele az erőszakba és ne fáradjunk bele igazságot és békét követelni” – írja a mozambiki püspök július 18-i levelében, amelyet eljuttatott a SIR olasz katolikus hírügynökséghez is.

„Mint a kísértetek, úgy tűnnek fel láthatatlanul a lázadók a legváratlanabb pillanatban – nem tudni, kik ők vagy mi ellen lázadnak –, és csak a pusztítás nyomait hagyják maguk mögött. De tudjuk, hogy kísértetek nem léteznek. A lepel valakit vagy valamit rejt maga alatt. Le kell rántani a leplet azokról, akik emögé bújnak és meg kell tudnunk, hogy ki ellen harcolunk, vagy jobban fogalmazva, ki akar megsemmisíteni bennünket, hogy meg tudjuk védeni magunkat és véget tudjunk vetni annak a gonosznak, ami elnyom bennünket” – fogalmaz Lisboa püspök.

A mozambiki püspök Palma körzetében tett lelkipásztori látogatásáról is ír, ahol házaikból kitelepített vagy szeretteiket gyászoló emberek százaival találkozott. A gyermekek nem járhatnak iskolába, mert bezárták az oktatási intézményeket. „Az Egyház, az intézmények és a közösség a félelem és a bizonytalanság légkörében él” – jellemzi a helyzetet a főpásztor. Pontos és világos kivizsgálást követel és felvet néhány kérdést: „Összefüggés áll vajon fenn a kialakult helyzet és a szervkereskedelem között? Vagy talán pénzmosásról van szó? A támadások az értékes ásványok kereskedelméhez kötődnek? A különböző áruk csempészésének útján található a tartomány? Az ásványok kitermelése érdekében nem jelenik majd meg a földtulajdon-vásárlás túlzott mértékű engedélyezése?”

„Több mint másfél éve olyan helyzetben élünk, hogy nehéz a lakosságnak reményről, békéről és kiengesztelésről beszélni vagy ezekre akár csak gondolni is. Ez mindaddig így lesz, amíg a lakosságot rejtélyes hatalmak eszközként használják fel saját érdekeik elérésére” – figyelmeztet Luiz Fernando Lisboa.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria