A nicaraguai püspökök ismét összefogásra szólítottak

Kitekintő – 2020. június 23., kedd | 12:18

Két évvel ezelőtt, 2018. június 21-én a nicaraguai püspökök Masaya városába, az Ortega elnökkel szembeni ellenállás „központjába” siettek, hogy közel legyenek a néphez, és elejét vegyék az újabb vérengzésnek. Most, a koronavírus-járvány idején a közép-amerikai ország főpásztorai ismét összefogásra szólítottak.

„»Ne féljetek azoktól, akik megölik a testet« (Mt 10,28). Két évvel ezelőtt, 2018. június 21-én a püspökök Masaya városába utaztak, hogy közel legyenek az emberekhez, velük imádkozzanak, és elejét vegyék a rezsim erőszakos fegyveresei által elkövetett újabb vérengzésnek” – emlékezett vissza Twitter-üzenetében a két évvel ezelőtti nicaraguai eseményekre a managuai egyházmegye segédpüspöke, Silvio José Baez, aki biztonsági okokból jelenleg Rómában tartózkodik.

Masaya templomaiban szakadatlanul szóltak a harangok, de nem azért, hogy a rendőrség és a félkatonai szervezetek halált hozó seregének érkezésére figyelmeztessenek, hanem hogy reményt adjanak. A Nicaraguai Püspöki Konferencia (CEN) és az Apostoli Nunciatúra tagjai közül néhányan ugyanis, miután értesültek a reggel 5 órakor a város ellen indított újabb támadásról, azonnal a helyszínre siettek, hogy véget vessenek a vérontásnak.

„Nagyon veszélyes volt, de mikor látták az emberek, ahogy a püspökök az utcán sétálnak, kijöttek otthonaikból, és csatlakoztak hozzájuk. Voltak köztük hívők és nem hívők, katolikusok és nem katolikusok, de mind együtt gyalogoltak előre, csendben, mire a rendőrök végül rohamléptekben hátráltak meg előlük” – olvasható a Fides hírügynökség két évvel ezelőtti beszámolójában. A masayai helyzet rendkívül feszült volt, voltak olyan pillanatok, amikor már a legrosszabbtól tartottak.

A menetben jelen volt Leopoldo Brenes bíboros, managuai érsek, az ország apostoli nunciusa, Waldemar Stanisław Sommertag érsek, illetve néhány püspök és pap.

Masaya templomának ajtajában Silvio José Baez managuai segédpüspök emlékeztette az összegyűlt hatalmas tömeget Isten egyik parancsára, amely mindenkire érvényes: „Ne ölj!” A nuncius is felszólalt, arra kérte az embereket, imádkozzák el vele a Miatyánkot, majd azt mondta: A Szentatya is tud arról, ami itt, Nicaraguában történik. Ezért arra kérte Masaya lakosait, hogy az agresszió helyett higgyenek Istenben, ami egyben az erőszak legyőzésének eszköze.

Két év elteltével a helyzet alig változott. A párbeszéd többször is megszakadt, és sok vezető aktivista politikai fogoly lett. Az Egyház értesítette a nemzetközi szervezeteket, hogy nyomon követhessék az eseményeket és tiszteletben tartassák az emberi jogokat az országban. 

A CEN május 23-án arra kérte a Daniel Ortega vezette rezsimet és az ellenzék tagjait, fogjanak össze a koronavírus-járvánnyal szemben, hogy elkerüljenek „egy még nagyobb emberi katasztrófát” a politikailag erősen polarizált országban.

Fordította: Balláné Sárközi Jáhel

Forrás: Fides hírügynökség

Fotó: CNA

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria