A nők elleni erőszak hagyomány Malawiban – Mangochi püspöke változást sürget

Kitekintő – 2020. november 23., hétfő | 12:08

Monfort Stima, Mangochi püspöke, a Malawi Püspöki Konferencia Kommunikációkutatási és Társadalmi Jóléti Bizottságának elnöke arra kérte a kormányt, szigorítson az asszonyok és lányok ellen erőszakot elkövetők büntetésén.

„Szomorú mindennap szexuális és nemi alapú erőszakról szóló hírekről értesülni a rádióból, újságokból, televízióból. Egyházként ez lesújt bennünket, ezért kérjük az újságírókat, segítsenek választ találni a problémára” – mondta a püspök katolikus újságírók számára a mentális egészségről szervezett szeminárium megnyitóján a Nervi püspökről elnevezett lilongwei Médiaközpontban (Bishop Nervi Media Center). „Azzal a kéréssel fordulok a kormányhoz, módosítsa a törvényt, hogy senkinek se jusson eszébe megerőszakolni asszonyainkat és lányainkat” – mondta.

Mangochi püspöke hozzátette, hogy kulturális szempontból is szembe kell nézni a problémával. „Felül kell vizsgálnunk kulturális szokásainkat. Például az esküvői szertartások során a résztvevők eléneklik a »Kapilire komwe unka iweko« kezdetű éneket. A dalszöveg szerint a férfiaknak jogukban áll ártani feleségüknek, s ez nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a lányok és az asszonyok alacsonyabb rendűnek tűnjenek a férfiakhoz képest” – magyarázta a püspök. Arra kérte az újságírókat, járuljanak hozzá a férfiak gondolkodásmódjának megváltoztatásához, és segítsenek rendőrségi feljelentést tenni a nemi erőszak áldozataivá vált asszonyoknak és lányoknak.

Az ENSZ adatai szerint a 15 és 49 év közötti malawi nők 38 százaléka szenvedett el életében legalább egyszer szexuális erőszakot. November 3-án több száz férfi és nő vonult az utcákra az országban, hogy szigorúbb büntetést követeljenek a nemi alapú bűncselekményéért. A tüntetők petíciót nyújtottak be Lilongwe, Blantyre és Mzuzu helyi hatóságainál, kérve a kormányt, vezessen nyilvántartást a szexuális erőszak elkövetőiről, nyisson menedékházakat a nők számára, hozzon létre a szexuális bűncselekményekre specializálódott bíróságokat és vizsgálja felül a szexuális nevelést az iskolákban.

A Malawi Köztársaság Délkelet-Afrikában található, Tanzánia, Zambia és Mozambik határolja. Az Egyesült Királyságtól való függetlenségét 1964-ben mondta ki.

A hazánkkal nagyjából azonos méretű, 94 280 km² területű országban jelenleg több mint 19 millióan élnek. A lakosság 98 százaléka afrikai, 2 százaléka európai, ázsiai, amerikai. A lakosság zöme a bantu népekhez tartozik. Az állam hivatalos nyelve az angol, a leginkább beszélt nyelv a csicseva. A lakosság 82 százaléka keresztény, 13 százaléka muszlim, 5 százaléka egyéb, illetve természeti vallások követője.

Fordította: Sárközi Jáhel Anna

Forrás: Fides

Fotó: Ecmmw.org

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria