A pakisztáni keresztények tiltakoznak a Mohamed-karikatúrák és a vallásgyalázás ellen

Kitekintő – 2020. november 11., szerda | 14:08

„Az iszlám prófétáját, Mohamedet ábrázoló karikatúrák terjesztése széthúzást eredményez a világ nemzetei, országai és vallásai között, és negatív hatással van a világbékére” – hangsúlyozta a Fides hírügynökségnek küldött levelében Joseph Coutts bíboros, Karacsi érseke a Charlie Hebdo hetilap által újra kiadott Mohamed-karikatúrák kapcsán.

Coutts bíboros hozzátette: „Nehezményezzük és szomorúsággal fogadjuk a párizsi székhelyű hetilap által terjesztett karikatúrákat. Ezek a sértések ellentétesek a szólásszabadsággal, mivel nemcsak a muszlimok érzéseit sebzik meg, hanem a más vallású emberekéit is.” A bíboros kiemelte, a pakisztáni keresztények a szolidaritás jeleként akarják kifejezni egységüket Pakisztán és a világ iszlám híveivel, kérik minden vallás, vallási képviselő, szimbólum tiszteletben tartását, más részről pedig mélyen elítélnek minden vallás nevében elkövetett terrorcselekményt.

Saleh Diego, a karacsi főegyházmegye általános helynöke és az Igazságosság és Béke Püspöki Bizottságának elnöke ez utóbbival egyetértésben arra kérte a francia hatóságokat, „lépjenek közbe a hasonló megnyilvánulások elkerülése érdekében, melyek lerombolják a különböző vallású emberek közötti egységet és békét”.

A lahori katolikus közösség vezetője, Francis Shaw érsek kijelentette: „Mindez szomorúsággal tölt el bennünket. Egyek vagyunk muszlim testvéreinkkel és együttérzünk az európai terrorizmus áldozataival. Felszólítjuk az Európai Uniót és az Egyesült Nemzetek Szervezetét, hozzanak törvényt, hogy egy országban se legyen szabad meggyalázni semelyik vallás prófétáját vagy szent könyvét. Ez ugyanis a gyűlölet magvait hinti el az emberek között, sérti a különböző vallások hívei közötti szeretetet, testvériességet és egységet, s mindenkor az értelmetlen fanatizmust és terrorizmust táplálja.”

A Lahorban élő Abid Habib kapucinus szerzetes a Fides hírügynökségnek azt mondta: „Helytelennek tartjuk, hogy Emmanuel Macron francia elnök engedélyt adott a Mohamed prófétát sértő karikatúra újbóli kiadására. Azt tanácsoljuk európai muszlim testvéreinknek, ne válaszoljanak erőszakkal, és csak olyat tegyenek, ami mindenki számára előnyös. Fontos, hogy párbeszédet folytassunk, és hogy a kölcsönös megértés által megpróbáljunk véget vetni az iszlamofóbiának.” Sorait zárva úgy fogalmazott, Pakisztán minden keresztény híve elítéli a vallások ellen irányuló valamennyi káromló, szentségtörő cselekedetet, amely a terrorista erőszak tüzét szítva rombolja a világ békéjét és a népek közötti testvériesség lelkületét.

Fordította: Balláné Sárközi Jáhel

Forrás: Fides

Fotó: AsiaNews

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria