A pakisztáni püspökök aggódnak a vallási kisebbségekkel szembeni növekvő erőszak miatt

Kitekintő – 2020. július 10., péntek | 16:40

A Pakisztánt kihívások elé állító koronavírus-járvány ellenére a vallási intolerancia és a diszkrimináció az utóbbi hónapokban növekvő tendenciát mutat – jelentette a pakisztáni püspöki konferencia által alapított Igazságosság és Béke Nemzeti Bizottsága (NCJP).

Nemrégiben Nadeem Joseph pesavari keresztény belehalt a június 4-én szerzett lőtt sebeibe. A muszlim Salman Khan fiaival együtt kíméletlenül megtámadta őt és anyósát, Elizabeth Masihot. Nadeem Joseph vett egy házat Pesavarban. Csak azért lőtték le, mert a főként muszlimok lakta környékre költözött, s szomszédai nem tudták elfogadni vagy eltűrni egy nem muszlim jelenlétét a városrészükben – jelentette a szervezet a Fides hírügynökségnek küldött közleményében. A rendőrség az eset kapcsán letartóztatta Salman Khan családjának több tagját.

Az Igazságosság és Béke Nemzeti Bizottsága határozottan elítéli az említett erőszakos cselekményt. A bizottság elnöke, Joseph Arshad, Emmanuel Yousaf igazgató és Cecil S. Chaudhry ügyvezető igazgató közös nyilatkozatukban kijelentették: „A pakisztáni társadalom egyre intoleránsabbá válik, s egyre nehezebb itt vallási kisebbségként élni. Rengeteg hasonló eset történik, amiről a hírek nem számolnak be. A vallási kisebbségeket folyamatosan, hétköznapi életük részeként éri diszkrimináció. Például mikor a világjárvány idején megtagadják a nem muszlimoktól az élelmiszerellátást vagy a segítségnyújtást számukra, vagy hogy elhanyagolják a nem muszlim, de az első sorban küzdő egészségügyi dolgozók személyi védelmét.”

A püspökök arra kérik a rendvédelmi erőket, tegyenek meg minden tőlük telhetőt, hogy elkapják Nadeem Joseph kegyetlen gyilkosát, és adják át az igazságszolgáltatásnak. Rámutattak, hogy az eset „egyértelműen az emberi jogok megsértésének” példája, „szembemegy a törvénnyel, és nem maradhat büntetlenül”.

Nadeem családja a támadás után még mindig veszélyben van. A kormánynak biztonságot és védelmet kell garantálnia számukra és minden vallási kisebbség számára – mondta Joseph Arshad iszlámábád-ravalpindii érsek, az Igazságosság és Béke Nemzeti Bizottságának elnöke.

A bizottság ezenkívül felhívta a figyelmet egy közelmúltban történt esetre, amikor muszlim szélsőségesek megakadályozták egy iszlámábádi hindu templom építését. Az igazgató, Emmanuel Yousaf atya azt mondta: „Ez a lépés egyértelműen rámutat az elfogadás hiányára azokkal a vallási kisebbségekkel szemben, akik már évszázadok óta ehhez az országhoz tartoznak. Ez a cselekmény aláássa a pakisztáni alkotmány 20. cikkelyét, amely garantálja a vallási kisebbségek számára a szabad vallásgyakorlást és intézményeik önálló irányítását. A kormánynak törekednie kell a pakisztáni vallási kisebbségek alkotmányban biztosított jogainak megvédésére.”

Fordította: Balláné Sárközi Jáhel

Forrás: Fides hírügynökség

Fotó: CatholicMasses.org

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria