A pápa imádkozik a Burkina Fasóban elkövetett keresztényellenes támadás áldozataiért

Kitekintő – 2019. április 30., kedd | 19:21

Hat áldozata van a támadásnak, amit egy protestáns templom ellen követtek el április 28-án Burkina Fasóban, megölve a lelkészt is. Az utóbbi időben egyre gyakoribbá váltak a szélsőséges iszlám csoportok erőszakos cselekedetei az afrikai országban.

Ferenc pápa fájdalommal értesült a hírről, miszerint újra támadás ért egy templomot Burkina Fasóban. A Szentatya imádkozik az áldozatokért, hozzátartozóikért és az ország keresztény lakosságáért – mondta a Vatikáni Rádiónak Alessandro Gisotti, a szentszéki sajtóközpont megbízott igazgatója.

Helyi és biztonsági források szerint ismeretlenek megtámadtak egy protestáns templomot a hétvégén Burkina Fasóban, öt embert, köztük a lelkészt is megölve. A támadást az ország északi részén, Silgadji településen követték el vasárnap. Egy helyi lakos elmondása szerint a fegyveresek motorkerékpáron érkeztek a templomhoz, és az istentisztelet végén támadtak rá a hívekre.

A halottak között van a lelkész, Pierre Ouedraogo és két gyermeke is. A támadók állítólag az ország északi részébe, Mali felé menekültek el. Burkina Fasóban évek óta egyre gyakrabban követnek el támadásokat különböző iszlamista szervezetek mind keresztény, mind muszlim közösségek ellen. A dzsihadisták kezdeti támadásaikat főleg az ország északi részére irányították, de később a főváros, Ouagadougou környékén és az ország más részein is lecsaptak. 2015 óta már 350 ember halálát okozták az AFP szerint.

Pénteken is volt egy támadás, akkor a keleti Koulpélogo tartományban gyilkoltak meg hat embert, köztük öt tanárt. Április 5-én a keresztúti ájtatosság alatt fegyveres férfiak rontottak egy katolikus templomba, és tüzet nyitottak a hívekre, négy embert megöltek. Ezután kifosztották a falut, majd elmenekültek. Szintén a dori püspökség területén március 17-én eltűnt egy plébános, akinek később halálhírét keltették. Ezt püspöke cáfolta a sajtónak.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria