A pápa Kevin Farrell bíborost nevezte ki az újonnan alakult vatikáni Befektetési Bizottság élére

Kitekintő – 2022. június 10., péntek | 18:10

A Befektetési Bizottságot a június 5-én, vasárnap hatályba lépett Praedicate evangelium (Hirdessétek az evangéliumot) kezdetű apostoli konstitúció 227. cikkelye alapján hozták létre. Az öt évre kinevezett, kiváló szakemberekből álló bizottság hivatott garantálni a Szentszék értékpapír-befektetéseinek etikusságát az Egyház társadalmi tanításával összhangban.

Szent József ünnepén, március 19-én Ferenc pápa kihirdette a Római Kúriáról szóló, Praedicate evangelium (Hirdessétek az evangéliumot) kezdetű új apostoli konstitúciót. A Római Kúriát szabályozó előírás 2022. június 5-én, pünkösd ünnepén lép hatályba.

A Befektetési Bizottság elnöke Kevin Farrell bíboros, a Világiak, Család és Élet Kongregációjának prefektusa. A testület tagjai: Jean Pierre Casey (Egyesült Királyság), a Centesimus Annus pro Pontifice Alapítvány brit koordinátora és a RegHedge alapító vezérigazgatója; Giovanni Gay (Németország), a Union Investment Privatfonds GmbH ügyvezető igazgatója és a Union Investment Group egyik menedzsere; David Harris (Svédország), a Skagen Funds portfóliómenedzsere; John J. Zona (USA), a Boston College befektetési irodájának vezetője.

A bizottság – amint azt az új konstitúció is kimondja – „kiemelkedő szakemberekből” áll, akiket öt évre neveznek ki.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria