A portugál egyház elítéli a genderelmélet iskolai oktatását

Kitekintő – 2019. augusztus 31., szombat | 18:26

Pedro Vaz Patto, a portugál Nemzeti Igazságosság és Béke egyházi szervezet elnöke alkotmányellenesnek nevezte a kormány döntését, amellyel jóváhagyta a genderideológia tanításáról szóló törvény gyakorlatba ültetését.

Pedro Vaz Patto hangsúlyozta, hogy az egyház nem érzéketlen a szexuális identitási válságban levő személyek iránt, de a válasz nem a genderelmélet. A szervezet vezetője figyelmeztet, hogy a kormány döntése megszegi az alkotmányt. „Az intézkedés egy ideológiát akar alkalmazni az iskolai környezetben, ami szembenáll az alkotmányos alapelvvel, miszerint az állam nem erőltethet rá egy ideológiai irányt a nevelésre.” A kormány döntése ellen a civil társadalom azonnal internetes petíciót indított, amelyet néhány nap alatt ezrek írtak alá.

A portugál püspökök erős aggodalmuknak adtak hangot: újra meg akarják jelentetni azt a genderideológiával kapcsolatban néhány éve közzétett pásztorlevelet, amelyben figyelmeztettek a veszélyre, amely az iskolai környezetben fenyeget. A főpásztorok hangsúlyozzák a szexualitás keresztény felfogását, amely a test és a lélek közötti harmónián, illetve az Isten által teremtett világ csodálatos tervének tiszteletbe tartásán alapul. A püspökök határozottan kérik, hogy a szülők legyenek következetesek gyermekeik ideológiai nevelésében, aminek elsődleges jogát az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata is elismeri. „Portugáliában igyekeznek bevezetni a genderideológiát a szülők véleménye ellenére is, ezáltal megsértik az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatát” – mutatott rá Pedro Vaz Patto.

A szexuális identitásukkal küzdő személyek számára nem a genderideológia a megoldás. „Nem egy saját maguk által megélt nem felé való átalakulásukat kell elősegíteni. Ez egyáltalán nem a legjobb segítség. E szenvedő személy tiszteletének a kifogásával egy ártalmas ideológiát akarnak ránk kényszeríteni” – figyelmeztet a Nemzeti Igazságosság és Béke szervezet elnöke. A kormány döntése ellen a civil társadalom számos képviselője is tiltakozott. „Függetlenül az egyház álláspontjától több parlamenti képviselő is az alkotmánybírósághoz fordult, hogy nyilvánítsa alkotmányellenesnek a törvényt. Meglátjuk, hogy milyen döntés születik. Továbbra is fontos azonban, hogy érzékenyítsük az embereket és felkeltsük a lelkiismeretet. A portugál egyház ezt teszi minden rendelkezésre álló eszközzel” – fogalmazott Pedro Vaz Patto.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria